Srećna nam nova obećanja

Marijana Miljić Bjelovuk
Srećna nam nova obećanja

Ispraćamo još jednu godinu. Tešku! Za neke, odnosno većinu, je i ta riječ blaga. Za druge, opet, to je bila uobičajena godina, dok za one treće, koji donose odluke, 2023. je bila, najkraće rečeno, jedna jako uspješna godina, bolja od one prethodne. Naravno, za njih je svaka takva, ne prebiru oni po novčaniku za obrok, jer na njihove račune mjesečno liježe plata koja se, uglavnom, mjeri petocifrenim iznosima. Ne, njihova primanja niti u jednom trenutku nisu bila sporna i neće.

Ti ljudi, koji žive na grbači građana, ne žele i neće da pomognu upravo onima koji ih finansiraju. Primjer nam je najveći grad u Republici Srpskoj, Banjaluka. Pa, na cirkusu u tom lokalnom parlamentu mogu pozavidjeti i oni kojima je to profesija. Ti cirkusanti u banjalučkoj Skupštini su pravili probleme tokom čitave godine. I ne staju. Taman kada smo pomislili da od goreg nema gore, poručili su da mogu biti još bahatiji. Novu godinu građanima, onima najugroženijima, poželjeli su porukom da neće dobiti ni onu siću koja ih sljeduje. Pa, imate li vi stida? Jasno je, nemate. Ne brinete vi kako ćete proslaviti praznike, za to su se pobrinuli oni koji su vas izabrali, građani. Ali isti ti građani treba da znaju da je do oktobra, novih izbora, ostalo deset mjeseci, pa ako ništa, nadamo se da će se ovaj put bar zapitati kraj kojeg imena i prezimena će staviti “iksić”.

I nisu samo odbornici iz te lokalne skupštine pravili probleme, ali su izbili definitivno u prvi plan po neradu. I oni ostali su, od najnižeg do najvišeg nivoa vlasti, obećavali građanima, nudili evropska rješenja, a domaće plate. Vjerovatno oni koji nisu upućeni u sve, pomislili bi da u ovoj zemlji lije med i mlijeko, miliončići se dijele na sve strane. Možda i dijele, ali ne završavaju oni tamo gdje treba, već na tom pravcu putovanja do građana poneki skrene na neki drugi račun. Zaluta. Nestane u magli. 

I dok miliončići skreću na podobne račune, tako i zvaničnici u međuvremenu uhvate predah i skoknu do Belgije, Mađarske, Austrije, Italije, Slovenije... ponekad i do Rusije, nekada i dalje. Kažu, ne da niko svoj komad zemlje, traže rješenja, odnosno kredite, za bolje sutra građana. Odnosno, što bi naš narod rekao, dangube. I dok oni tako u udobnim avionima i automobilima putuju, građani se hvataju za glavu i pitaju kako i šta dalje. Otputuju i oni, ali uglavnom uzimaju kartu u jednom smjeru.

Nego, nadamo se da nam iduća, 2024. godina, neće, ako ništa, biti gora od ove koju ispraćamo. Jer nisu to zaslužili građani ove zemlje. Treba da im iz mjeseca u mjesec nadležni i poslodavci nude minimalno 200 razloga za sreću, a ne za razočaranje. To mogu, samo ako hoće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana