Срећна нам нова обећања

Маријана Миљић Бјеловук
Срећна нам нова обећања

Испраћамо још једну годину. Тешку! За неке, односно већину, је и та ријеч блага. За друге, опет, то је била уобичајена година, док за оне треће, који доносе одлуке, 2023. је била, најкраће речено, једна јако успјешна година, боља од оне претходне. Наравно, за њих је свака таква, не пребиру они по новчанику за оброк, јер на њихове рачуне мјесечно лијеже плата која се, углавном, мјери петоцифреним износима. Не, њихова примања нити у једном тренутку нису била спорна и неће.

Ти људи, који живе на грбачи грађана, не желе и неће да помогну управо онима који их финансирају. Примјер нам је највећи град у Републици Српској, Бањалука. Па, на циркусу у том локалном парламенту могу позавидјети и они којима је то професија. Ти циркусанти у бањалучкој Скупштини су правили проблеме током читаве године. И не стају. Таман када смо помислили да од горег нема горе, поручили су да могу бити још бахатији. Нову годину грађанима, онима најугроженијима, пожељели су поруком да неће добити ни ону сићу која их сљедује. Па, имате ли ви стида? Јасно је, немате. Не бринете ви како ћете прославити празнике, за то су се побринули они који су вас изабрали, грађани. Али исти ти грађани треба да знају да је до октобра, нових избора, остало десет мјесеци, па ако ништа, надамо се да ће се овај пут бар запитати крај којег имена и презимена ће ставити “иксић”.

И нису само одборници из те локалне скупштине правили проблеме, али су избили дефинитивно у први план по нераду. И они остали су, од најнижег до највишег нивоа власти, обећавали грађанима, нудили европска рјешења, а домаће плате. Вјероватно они који нису упућени у све, помислили би да у овој земљи лије мед и млијеко, милиончићи се дијеле на све стране. Можда и дијеле, али не завршавају они тамо гдје треба, већ на том правцу путовања до грађана понеки скрене на неки други рачун. Залута. Нестане у магли. 

И док милиончићи скрећу на подобне рачуне, тако и званичници у међувремену ухвате предах и скокну до Белгије, Мађарске, Аустрије, Италије, Словеније... понекад и до Русије, некада и даље. Кажу, не да нико свој комад земље, траже рјешења, односно кредите, за боље сутра грађана. Односно, што би наш народ рекао, дангубе. И док они тако у удобним авионима и аутомобилима путују, грађани се хватају за главу и питају како и шта даље. Отпутују и они, али углавном узимају карту у једном смјеру.

Него, надамо се да нам идућа, 2024. година, неће, ако ништа, бити гора од ове коју испраћамо. Јер нису то заслужили грађани ове земље. Треба да им из мјесеца у мјесец надлежни и послодавци нуде минимално 200 разлога за срећу, а не за разочарање. То могу, само ако хоће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана