Sporazumi za nesporazume

Vedrana Kulaga Simić
Sporazumi za nesporazume

Iako se u prvi mah činilo da će nova vlast na zajedničkom nivou u BiH puno lakše i brže završavati bitne stvari za sve u ovoj zemlji, a imajući u vidu obećanja onih koji su, uz podršku ostalih iz koalicija, stavili potpis i na sporazum o principima djelovanja do 2026, situacija se zakomplikovala. I to veoma brzo.

Gotovo već dolaskom nove, 2023. godine dogovor je postao klimav, a posebno onaj dio u kojem su predstavnici Republike Srpske i FBiH usaglasili da se neće pretjerano baviti pitanjima o kojima nema saglasnosti na teritoriji čitave BiH.

Jedno od njih je pitanje članstva u NATO-u, ali to nije spriječilo bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da prilikom prvog odlaska u Brisel glasno najavi još intenzivniji put zemlje ka tom vojnom savezu. Uz to, počelo se i s otvaranjem starih problema u odnosima s prvim komšijama, uz povišen ton upakovan u dobar celofan.

Ti i takvi “izleti” svako malo su izazivali iste reakcije kao i ranije, kada su u vlasti bili drugi politički predstavnici bošnjačkog naroda, tako da se stiče utisak da se polako, ali sigurno vraćamo u stare krugove blokada i opstrukcija.

BiH ima previše otvorenih problema sa najbližima u regionu, prije svih sa Srbijom i Hrvatskom, a dosta tih stvari godinama stoji u Sarajevu gdje je, kako se opet čini, veoma teško doći do kompromisa na koji se, s druge strane, svi pozivaju, a rijetki ga zapravo i žele.

I to je možda i najveći problem ove i ovakve BiH. Umjesto da se istinski sve stavi na sto, podvuče crta i vidi šta je moguće, a šta ne, mnogima je daleko lakše da potpaljuju vatre i izazivaju reakcije drugih ili trećih, a ne može se oteti i utisku da ima i onih koji mudro ćute i kopaju ka svojim ciljevima.

Gasna interkonekcija je nova, ili bolje reći stara, poznata tema koja je duže vrijeme u ladicama Savjeta ministara. A pričalo se i obećavalo i da će to, kao i svi drugi važni projekti, ići glatko. Da neće biti blokada i da će se raditi u interesu BiH i njenih naroda.

Međutim, oštrije izjave već su krenule i kada je ta tema u pitanju, a kako će se završiti prva runda o gasnim interkonekcijama, moglo bi biti poznato za dan, dva.

Jedino što je sigurno u ovom momentu jeste da stvari u BiH idu sporije nego što su očekivali građani, povedeni obećanjima onih kojima su i omogućili da formiraju vlast na nivou BiH.

Ipak, ne treba zaboraviti da je istog tog dana, kada su potpisani principi i smjernice kao osnova budućeg djelovanja novih partnera u vlasti, gotovo u isto vrijeme, samo u Briselu, objelodanjeno da je BiH dobila kandidatski status. Možda slučajno, a možda i ne. Vlast mora da radi, ali ne ovako kao do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana