Споразуми за неспоразуме

Ведрана Кулага Симић
Споразуми за неспоразуме

Иако се у први мах чинило да ће нова власт на заједничком нивоу у БиХ пуно лакше и брже завршавати битне ствари за све у овој земљи, а имајући у виду обећања оних који су, уз подршку осталих из коалиција, ставили потпис и на споразум о принципима дјеловања до 2026, ситуација се закомпликовала. И то веома брзо.

Готово већ доласком нове, 2023. године договор је постао климав, а посебно онај дио у којем су представници Републике Српске и ФБиХ усагласили да се неће претјерано бавити питањима о којима нема сагласности на територији читаве БиХ.

Једно од њих је питање чланства у НАТО-у, али то није спријечило бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића да приликом првог одласка у Брисел гласно најави још интензивнији пут земље ка том војном савезу. Уз то, почело се и с отварањем старих проблема у односима с првим комшијама, уз повишен тон упакован у добар целофан.

Ти и такви “излети” свако мало су изазивали исте реакције као и раније, када су у власти били други политички представници бошњачког народа, тако да се стиче утисак да се полако, али сигурно враћамо у старе кругове блокада и опструкција.

БиХ има превише отворених проблема са најближима у региону, прије свих са Србијом и Хрватском, а доста тих ствари годинама стоји у Сарајеву гдје је, како се опет чини, веома тешко доћи до компромиса на који се, с друге стране, сви позивају, а ријетки га заправо и желе.

И то је можда и највећи проблем ове и овакве БиХ. Умјесто да се истински све стави на сто, подвуче црта и види шта је могуће, а шта не, многима је далеко лакше да потпаљују ватре и изазивају реакције других или трећих, а не може се отети и утиску да има и оних који мудро ћуте и копају ка својим циљевима.

Гасна интерконекција је нова, или боље рећи стара, позната тема која је дуже вријеме у ладицама Савјета министара. А причало се и обећавало и да ће то, као и сви други важни пројекти, ићи глатко. Да неће бити блокада и да ће се радити у интересу БиХ и њених народа.

Међутим, оштрије изјаве већ су кренуле и када је та тема у питању, а како ће се завршити прва рунда о гасним интерконекцијама, могло би бити познато за дан, два.

Једино што је сигурно у овом моменту јесте да ствари у БиХ иду спорије него што су очекивали грађани, поведени обећањима оних којима су и омогућили да формирају власт на нивоу БиХ.

Ипак, не треба заборавити да је истог тог дана, када су потписани принципи и смјернице као основа будућег дјеловања нових партнера у власти, готово у исто вријеме, само у Бриселу, објелодањено да је БиХ добила кандидатски статус. Можда случајно, а можда и не. Власт мора да ради, али не овако као до сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана