Spas u posljednji čas

Miloš Vasiljević
Spas u posljednji čas

Školska klupa je najtoplija tokom ljetnih dana jer u njoj sjede oni đaci koji nisu dovoljno učili tokom nastave, a na popravnom traže slamku spasa, odnosno p(r)olazak u idući razred.

Ove godine, atipična slika širom Srpske, na pripremnoj nastavi sve više učenika i iz geografije i istorije, uz tradicionalno matematiku i srpski jezik, govori da osnovcima nastava nije bila interesantna.

Definitivno, pandemija virusa korona i onlajn nastava spustili su kriterijume posljednjih nekoliko godina, a čim se sve vratilo u normalu, očigledna je nezainteresovanost đaka, ali i neodgovornost prema obavezama koje ih očekuju.

Đaci koji su imali nedovoljnu ocjenu moraće da polažu pismeno i usmeno, a i kada prođu, ovo bi im mogao biti dobar znak da ne dopuste sebi taj propust i ponovo budu tokom ljeta u klupama, za razliku od njihovih vršnjaka koji se odmaraju.

Očigledno, onlajn nastava razmazila je đake, pa su neki od njih imali jedinicu i iz istorije i geografije, što je poražavajuće. Nastavnici su imali razumijevanja u prethodnom periodu, ali, po svemu sudeći, presjekli su to ove godine i rekli: "Moramo se uozbiljiti i držati školstvo na nivou kakvo zaslužuje."

I dok ranijih godina nije bilo ponavljača, ove godine ih ima u gotovo svim školama Srpske. Indolentnost đaka možemo posmatrati iz više aspekata. I dok će oni "okriviti" nastavnike za sopstveni neuspjeh i loše rezultate, krivi su isključivo oni. Nisu učili i to je jasno kao dan.

Ovaj popravni mogao bi im poslužiti i kao opomena da ništa  u životu ne shvataju olako. Naprotiv, škola je prva stepenica u formiranju ličnosti, a ako tu ne pokažu kvalitete i sposobnosti, ali i odgovornost, veliki je problem kako će se kasnije nositi sa mnogo ozbiljnijim temama.

Breme života čeka mlade ljude, ali ruku na srce, ne mora da znači da će i oni koji su sada loši đaci biti manje uspješni od odlikaša. Često se odluče za zanate, pa im škola, nažalost, bude samo brojka i usputna stanica koju moraju proći.

Ipak, sada imaju samo jedan cilj ispred sebe, a to je biti uspješan i sačuvati godinu. Prije "kovida" znalo se dešavati da đaci padnu na godinu na popravnom, pa čak i prije.

Učenici bi na taj način izgubili korak sa svojom generacijom, išli godinu više kao osnovci, ali bi i gubili na samopouzdanju. To neka je na umu i osnovcima koji su sada na pripremnoj nastavi. Jednostavno, nemaju pravo na korak unazad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana