Спас у посљедњи час

Милош Васиљевић
Спас у посљедњи час

Школска клупа је најтоплија током љетних дана јер у њој сједе они ђаци који нису довољно учили током наставе, а на поправном траже сламку спаса, односно п(р)олазак у идући разред.

Ове године, атипична слика широм Српске, на припремној настави све више ученика и из географије и историје, уз традиционално математику и српски језик, говори да основцима настава није била интересантна.

Дефинитивно, пандемија вируса корона и онлајн настава спустили су критеријуме посљедњих неколико година, а чим се све вратило у нормалу, очигледна је незаинтересованост ђака, али и неодговорност према обавезама које их очекују.

Ђаци који су имали недовољну оцјену мораће да полажу писмено и усмено, а и када прођу, ово би им могао бити добар знак да не допусте себи тај пропуст и поново буду током љета у клупама, за разлику од њихових вршњака који се одмарају.

Очигледно, онлајн настава размазила је ђаке, па су неки од њих имали јединицу и из историје и географије, што је поражавајуће. Наставници су имали разумијевања у претходном периоду, али, по свему судећи, пресјекли су то ове године и рекли: "Морамо се уозбиљити и држати школство на нивоу какво заслужује."

И док ранијих година није било понављача, ове године их има у готово свим школама Српске. Индолентност ђака можемо посматрати из више аспеката. И док ће они "окривити" наставнике за сопствени неуспјех и лоше резултате, криви су искључиво они. Нису учили и то је јасно као дан.

Овај поправни могао би им послужити и као опомена да ништа  у животу не схватају олако. Напротив, школа је прва степеница у формирању личности, а ако ту не покажу квалитете и способности, али и одговорност, велики је проблем како ће се касније носити са много озбиљнијим темама.

Бреме живота чека младе људе, али руку на срце, не мора да значи да ће и они који су сада лоши ђаци бити мање успјешни од одликаша. Често се одлуче за занате, па им школа, нажалост, буде само бројка и успутна станица коју морају проћи.

Ипак, сада имају само један циљ испред себе, а то је бити успјешан и сачувати годину. Прије "ковида" знало се дешавати да ђаци падну на годину на поправном, па чак и прије.

Ученици би на тај начин изгубили корак са својом генерацијом, ишли годину више као основци, али би и губили на самопоуздању. То нека је на уму и основцима који су сада на припремној настави. Једноставно, немају право на корак уназад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана