Škola kao rezervna opcija

Miloš Vasiljević
Škola kao rezervna opcija

Profesori matematike, fizike i hemije nakon stečenih diploma na javnim univerzitetima u širokom luku zaobilaze školu, a razlog je prije svega loša plata i nemogućnost da napreduju te da svoje mogućnosti nadograđuju u toj branši.

Njihovo znanje i prisustvo je neprocjenjivo u školama, možda još toga nismo ni svjesni. Ipak, pored odliva kadra u inostranstvo, u njihovim slučaju imamo ga i u realni sektor. Razlog su uslovi.

Identičan je slučaj i sa svršenim diplomcima Elektrotehničkog fakulteta, pa manjak profesora u budućnosti biće sve izraženija pojava sa kojom se nadležni moraju što prije uhvatiti u koštac.

Škola je za dobar dio njih, posebno za one ambiciozne, rezervna opcija, najčešće i posljednja. Iz tih razloga, Sindikat obrazovanja, nauka i kulture Republike Srpske istrajaće u borbi za izjednačavanje koeficijenata sa ostalim budžetskim korisnicima, jer plate ljudi koji uče djecu moraju biti veće.

Mizeran standard zaposlenih u ovoj branši i nebriga nadređenih koji o tome odlučuju dovode do diskriminacije, gdje su oni koji bi trebalo da su uzor u lošijoj poziciji u odnosu na neke druge. I kucnuo je čas da se to mora promijeniti, da našu djecu ne bi učili priučeni “likovi” i oni kojima su kompetencije pod znakom pitanja.

Jednostavno, mora biti pronađeno kompromisno rješenje, gdje će prosvjeti, kulturi i nauci biti vraćeno dostojanstvo koje zaslužuju.

I ne tako davno profesor je bila titula za koju se vrijedi boriti. Danas katedru rado mijenjaju ili izbjegavaju pa tako njihovi dojučerašnji učenici od njih imaju i do 300 maraka veću platu.

Doduše, oni koji imaju punu normu časova ne smiju da se žale, jer nisu u boljem položaju ni novinari, radnici u vrtićima i još neki koji su, kao i oni, završili pošteno svoj fakultet.

Uz problem profesora koji prihvataju bolje poslovne ponude još veći je da mnoge škole zjape prazne te da je djece sve manje. Samo u posljednjoj deceniji Srpska je postala siromašnija za više od 14.000 đaka u osnovnim školama pa će i mnogim učiteljima zbog toga posao visiti o koncu. Pronatalitetna politika mora dati rezultate, a naknada nezaposlenim majkama koje primaju mjesečni dodatak od 750 maraka je jedna od njih. Takođe treba razmisliti o tome da budu subvencionisani i oni u ruralnim dijelovima te sačuvani prvo đaci, učitelji pa onda i profesori te da ovi posljednji s radošću ponovo nose dnevnik i uče neke nove inženjere, zašto ne i prosvjetne radnike u našoj zemlji.

Kroz stipendije đacima, ali i povećanje plata učiteljima, nastavnicima i profesorima, nećemo postati zemlja staraca, ali nemamo puno vremena da čekamo i razmišljamo, potrebno je urgentno djelovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapadna amnezija
Zapadna amnezija
Mjere za spas svih nas
Mjere za spas svih nas
BiH i probijanje rokova
BiH i probijanje rokova
Gdje smo?
Gdje smo?
Kopija do kopije
Kopija do kopije
Harp sistem
Harp sistem
Saučesnici
Saučesnici
Plate i MMF
Plate i MMF
Šta bi rekao Šantić
Šta bi rekao Šantić
Obećanja
Obećanja
Maske
Maske
Korak naprijed, nazad dva
Korak naprijed, nazad dva
Zbogom, pandemijo
Zbogom, pandemijo
Presuda za presudom
Presuda za presudom
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana