Sezonci odlaze

Miloš Vasiljević
Sezonci odlaze

Iza nas je mjesec slavlja i brzog ritma, bilo je svečano u duhu praznika i tradicije, ali oni koji su najmanje odmarali, ali i najviše zaradili bili su konobari. Dok se još lani puno spekulisalo da li bi konobari trebalo da imaju diplomu ili ne, te ko ima prednost pri zaposlenju, u svakom naselju većih gradova mogli ste pročitati oglas “tražimo konobara”.

To je ključno pitanje - hoćemo li ostati i bez konobara, ako već nismo te kako ih zadržati? Razloga je mnogo, a u prvom redu primamljivi sezonski poslovi, gdje hotelijeri i trgovački lanci prije svega u Hrvatskoj i Crnoj Gori, nude odlične uslove i gdje konobari iz Srpske bez puno razmišljanja odlaze, a neki to rade i to na istom mjestu i po desetak godina.

Nije zanemarljiv ni broj naših zemljaka koji tokom zimskih sezona rade u austrijskim i švajcarskim skijaškim centrima. Zbog sigurne egzistencije konobari iz naše zemlje idu bez mnogo razmišljanja i kalkulacija van granica zemlje, a podatak da ljeti više od 5.000 sezonaca iz Trebinja ode u Dubrovnik, doduše nisu svi konobari, upalio je alarm hotelijerima.

Lov na sezonce već je i ove godine počeo, intenzivira se krajem januara, a profesionalnost i marljivost samo su neke od karakteristika i prednosti zašto su konobari sa našeg podneblja idealni.

Prednost jeste i to što nemaju jezičku barijeru, a podrazumijeva se dobro poznavanje stranih jezika.

Ipak, s druge strane briga je to za naše hotelijere, jer teško da mogu odgovoriti konkurenciji. Primjera radi, konobar u Banjaluci je gotovo tri puta lošije plaćen nego na ostrvu Krk.

Ono što je sigurno praksa će se nastaviti, iako su uslovi rada u ovoj branši blago poboljšani, ali potrebno je puno raditi kako bi se približili primorskim mjestima. Objektivno, nije ni realno da konobar kod nas ima identičnu platu onoj u gradovima na moru.

Ono što je otežavajuća okolnost svima onima koji žive od turizma i hotelijerstva kod nas, jeste da ne mogu uvesti radnu snagu.

Činjenica je da su već u našoj zemlji stotine radnika iz Nepala, Pakistana, da na nekim zgradama u izgradnji u Banjaluci možemo čuti isključivo turski jezik, u turizmu ne pomaže mnogo.

Jedina pomoć kako bismo koliko-toliko sačuvali radnike i smanjili odlazak sezonaca jeste poboljšanje statusa zaposlenih u ovoj branši i to ne samo kroz plate, nego i slobodne dane i slično. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana