Šansa više

Miloš Vasiljević
Šansa više

Godina koja je sada već iza nas bila je turbulentna i izazovna na svim poljima. I to nije fraza, ako posmatramo sukobe na globalnom nivou, kod nas je, na svu sreću, bilo mirno, ali nije nedostajalo neizvjesnosti.

Svakodnevica je sve teža, inflacija koja je rasla u 2022. godini opadala je tokom prošle, ali to se nije spektakularno odrazilo na cijene artikala u prodavnicama. Prošla godina donijela je na stotine tragedija, a u vezi sa većinom njih treba da se zapitamo šta do toga dovodi i kakve su to bolesti u pitanju, a poražavajuće je da su u većini slučajeva tragično nastradali mladi.

Za one koji prehranjuju porodicu na farmama godina je bila za zaborav i to iz više razloga. Teško da može proći 365 dana, a da ih ne zadesi neka vremenska neprilika, a ove godine one su se mijenjale kao na traci.

Prvo majske poplave nanijele su nemjerljivu štetu, prije svega u Potkozarju i Lijevču polju, a afrička kuga svinja opustošila je stočni fond Srpske, a sve se to odrazilo i na cijene prasića koje su astronomske.

Ipak, svi su 2023. već apsolvirali, dobre stvari ostaće u trajnom sjećanju, a one loše potrebno je što prije zaboraviti i okrenuli novi list, jer od svake naredne veća su očekivanja.

Jedna engleska poslovica kaže: “Dobar početak čini dobar kraj”, a početak je bio u znaku muzike, proslave i fešti, gdje su regionalne zvijezde uveličale veselja, a posebno kod gastarbajtera u kojima nostalgičnost proradi za vrijeme praznika. Mnogi koji su sreću potražili u nekoj drugoj zemlji kao po običaju pred kraj kalendarske godine došli su u zavičaj. Tako je najveselije, evociraju se uspomene i uz čašicu razgovora otvore mnoge (ne)ispričane priče.

A 2024. godina nudi pregršt sadržaja. Na političkoj sceni već se šuška, doduše u tajnosti, ko bi mogao u trku za gradonačelnike i načelnike budući da su lokalni izbori na jesen. Ništa manje interesantno neće biti ni kada su sportska dešavanja u pitanju budući da se vrijeme računa od olimpijske do olimpijske godine, a u jednu baš takvu već smo zakoračili, a tu je i Evropsko prvenstvo u fudbalu čiji će domaćin biti Njemačka.

Običnog čovjeka interesuje i kako će se povećanje minimalca sa 700 na 900 maraka odraziti na cijene namirnica u tržnim centrima, te da li će i ostale plate, kako su sindikalci najavili, pratiti taj rast.

Tih 365 dana prilika je za isto toliko šansi, ali ovaj put imamo i tu jednu više budući da je ovo prestupna godina, što je dovoljan razlog da pesimizam ostavimo po strani, naoružamo se optimizmom i vjerom da će ova biti bolja od prethodne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana