Шанса више

Милош Васиљевић
Шанса више

Година која је сада већ иза нас била је турбулентна и изазовна на свим пољима. И то није фраза, ако посматрамо сукобе на глобалном нивоу, код нас је, на сву срећу, било мирно, али није недостајало неизвјесности.

Свакодневица је све тежа, инфлација која је расла у 2022. години опадала је током прошле, али то се није спектакуларно одразило на цијене артикала у продавницама. Прошла година донијела је на стотине трагедија, а у вези са већином њих треба да се запитамо шта до тога доводи и какве су то болести у питању, а поражавајуће је да су у већини случајева трагично настрадали млади.

За оне који прехрањују породицу на фармама година је била за заборав и то из више разлога. Тешко да може проћи 365 дана, а да их не задеси нека временска неприлика, а ове године оне су се мијењале као на траци.

Прво мајске поплаве нанијеле су немјерљиву штету, прије свега у Поткозарју и Лијевчу пољу, а афричка куга свиња опустошила је сточни фонд Српске, а све се то одразило и на цијене прасића које су астрономске.

Ипак, сви су 2023. већ апсолвирали, добре ствари остаће у трајном сјећању, а оне лоше потребно је што прије заборавити и окренули нови лист, јер од сваке наредне већа су очекивања.

Једна енглеска пословица каже: “Добар почетак чини добар крај”, а почетак је био у знаку музике, прославе и фешти, гдје су регионалне звијезде увеличале весеља, а посебно код гастарбајтера у којима носталгичност проради за вријеме празника. Многи који су срећу потражили у некој другој земљи као по обичају пред крај календарске године дошли су у завичај. Тако је највеселије, евоцирају се успомене и уз чашицу разговора отворе многе (не)испричане приче.

А 2024. година нуди прегршт садржаја. На политичкој сцени већ се шушка, додуше у тајности, ко би могао у трку за градоначелнике и начелнике будући да су локални избори на јесен. Ништа мање интересантно неће бити ни када су спортска дешавања у питању будући да се вријеме рачуна од олимпијске до олимпијске године, а у једну баш такву већ смо закорачили, а ту је и Европско првенство у фудбалу чији ће домаћин бити Њемачка.

Обичног човјека интересује и како ће се повећање минималца са 700 на 900 марака одразити на цијене намирница у тржним центрима, те да ли ће и остале плате, како су синдикалци најавили, пратити тај раст.

Тих 365 дана прилика је за исто толико шанси, али овај пут имамо и ту једну више будући да је ово преступна година, што је довољан разлог да песимизам оставимо по страни, наоружамо се оптимизмом и вјером да ће ова бити боља од претходне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана