San i java

Vedrana Kulaga Simić
San i java

Ma koliko se ponavljalo da je BiH zemlja koju čine Republika Srpska i FBiH to pojedincima, mahom u Sarajevu, nikako ne ide u glavu ili, jednostavno, ni nakon gotovo tri decenije od završetka rata ne žele da prihvate temelj na kojem ona stoji.

Situacija je daleko od željene jer dobar dio domaćih političara uglavnom vrijeme provodi tragajući za temama koje izazivaju glavobolju, umjesto da se istinski bore za bolje sutra svih u ovoj zemlji, bez obzira na to kojem bogu se mole.

Iako je prije nekoliko mjeseci, kada su dogovoreni i potpisani principi na kojima je i formirana vlast na zajedničkom nivou, čvrsto obećano da se neće posezati za onim temama o kojima nema saglasnosti u BiH već da će se u vidu imati one od kojih svi mogu imati korist, malo je trebalo da se pokaže da to neće tako lako ići.

Gotovo u startu bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović dao sebi za pravo da tvrdi da je put u NATO najvažniji cilj BiH kao države, a na tom pravcu je ostao da članstvo u toj alijansi priziva i njegov stranački kolega Zukan Helez, koji se nalazi u fotelji ministra odbrane na nivou BiH.

Helez je tako bez griže savjesti, svjestan da to nije stav svih u ovoj zemlji, poručio da je integrisanje u NATO “jedini cilj njegovog ministarstva” te je komandantu NATO štaba u BiH prenio da u Ministarstvu odbrane postoje tri spoljnopolitička vojna cilja - broj jedan NATO, broj dva NATO i broj tri NATO.

Helez je takvim postupkom dao sebi za pravo, a bez ikakvog prava, da govori u ime svih rukovodilaca u tom resoru među kojima ima i Srba i Hrvata, ali i da daje smjernice navodnog cilja i u ime članova Predsjedništva BiH koji su isključivo nadležni za vođenje spoljne politike.

BiH ima određen vid saradnje sa NATO. U zvaničnim dokumentima piše da je tu riječ o “saradnji”, a ne o “integraciji”, odnosno pristupanju i dok god to tako piše sve je jasno, ma koliko se Helez i oni koji sanjaju snove kao i on tome protivili.

Svjestan je i Helez i njemu slični, pa čak i nadležni u vojnom savezu, šta o njima misli narod u BiH. Ko je za, a ko protiv, ali to pojedince iz Sarajeva ne sprečava da uporno rade na svoju ruku, u svojom interesu, bez konsultacija pa i obraza.

I tako smo dan po dan došli do toga da su u žiži javnosti upravo one teme koje su trebale biti po strani, barem neko vrijeme. Tako iznova pričamo o stvarima o kojima nema jedinstvenog stava u BiH, a bez kojeg nijedno pitanje ne može, ili barem ne bi moglo dalje, od ideje. Tako i dalje nemamo gotovo nijedne olakšice za građane o kojoj su se dogovorili političari na nivou BiH i tako se i dalje, pogurani njihovim ponašanjem, vrtimo u lavirintu iz kojeg ćemo teško, kao zemlja, izaći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana