Сан и јава

Ведрана Кулага Симић
Сан и јава

Ма колико се понављало да је БиХ земља коју чине Република Српска и ФБиХ то појединцима, махом у Сарајеву, никако не иде у главу или, једноставно, ни након готово три деценије од завршетка рата не желе да прихвате темељ на којем она стоји.

Ситуација је далеко од жељене јер добар дио домаћих политичара углавном вријеме проводи трагајући за темама које изазивају главобољу, умјесто да се истински боре за боље сутра свих у овој земљи, без обзира на то којем богу се моле.

Иако је прије неколико мјесеци, када су договорени и потписани принципи на којима је и формирана власт на заједничком нивоу, чврсто обећано да се неће посезати за оним темама о којима нема сагласности у БиХ већ да ће се у виду имати оне од којих сви могу имати корист, мало је требало да се покаже да то неће тако лако ићи.

Готово у старту бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић дао себи за право да тврди да је пут у НАТО најважнији циљ БиХ као државе, а на том правцу је остао да чланство у тој алијанси призива и његов страначки колега Зукан Хелез, који се налази у фотељи министра одбране на нивоу БиХ.

Хелез је тако без гриже савјести, свјестан да то није став свих у овој земљи, поручио да је интегрисање у НАТО “једини циљ његовог министарства” те је команданту НАТО штаба у БиХ пренио да у Министарству одбране постоје три спољнополитичка војна циља - број један НАТО, број два НАТО и број три НАТО.

Хелез је таквим поступком дао себи за право, а без икаквог права, да говори у име свих руководилаца у том ресору међу којима има и Срба и Хрвата, али и да даје смјернице наводног циља и у име чланова Предсједништва БиХ који су искључиво надлежни за вођење спољне политике.

БиХ има одређен вид сарадње са НАТО. У званичним документима пише да је ту ријеч о “сарадњи”, а не о “интеграцији”, односно приступању и док год то тако пише све је јасно, ма колико се Хелез и они који сањају снове као и он томе противили.

Свјестан је и Хелез и њему слични, па чак и надлежни у војном савезу, шта о њима мисли народ у БиХ. Ко је за, а ко против, али то појединце из Сарајева не спречава да упорно раде на своју руку, у својом интересу, без консултација па и образа.

И тако смо дан по дан дошли до тога да су у жижи јавности управо оне теме које су требале бити по страни, барем неко вријеме. Тако изнова причамо о стварима о којима нема јединственог става у БиХ, а без којег ниједно питање не може, или барем не би могло даље, од идеје. Тако и даље немамо готово ниједне олакшице за грађане о којој су се договорили политичари на нивоу БиХ и тако се и даље, погурани њиховим понашањем, вртимо у лавиринту из којег ћемо тешко, као земља, изаћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана