Samo vi pišite...

Marijana Miljić Bjelovuk
Samo vi pišite...

Samo vi pišite primjedbe, utvrđujte razne nezakonitosti, a mi ćemo po starom, ustaljenom putu nastaviti da vozimo. Tako se ponaša većina nadležnih institucija na nivou BiH kada je riječ o radu revizora i primjedbama koje iznose na njihov (ne)rad. Ista praksa je i na nižim nivoima, jer i oni vozikaju limuzine trasama kršenja propisa gdje god i kad god stignu.

Posljednji revizorski izvještaj o korišćenju službenih automobila u institucijama na nivou BiH pun je nepravilnosti i kršenja propisa. Niti jedne jedine pohvale nema na račun više od 70 institucija na nivou zemlje. Službene automobile, koji se nabavljaju novcem osiromašenih građana ove zemlje, nadležni vozikaju mimo radnog vremena i kupuju uglavnom onda kada nema nikakve potrebe za njihovom nabavkom. Nije rijetkost i da najbliža rodbina, odnosno sinovi, kćeri, kumovi, komšije i partijski podobnici koriste službene automobile koji su na raspolaganju ministrima, direktorima i ostalim rukovodiocima. Imali smo tih primjera i imaćemo ih, nažalost, i dalje. Jer niko se ne odriče luksuza na račun građana BiH. Svi ih koriste samo za luksuz i gomilaju im probleme. Niko ne radi u njihovom interesu, već isključivo za svoj i svoje podobnike.

Kada bi nam izabrani funkcioneri kupovali limuzine prema zaslugama rada, većina ne bi dobila ni “golfa četvorku”. I taj automobil bi većini njih sigurno izmakao.

Želja nadležnih za luksuznim četvorotočkašima jača je od zakona i inflacije. Jer gdje će ministri, direktori i drugi nam izabrani funkcioneri da se vozikaju u automobilu od 20.000 i više  maraka. To im je, izgleda, ispod časti i svakog ugleda. Oni isključivo kupuju one limuzine koje su teške više od 100.000 maraka. Dakle, one automobile koje najveći broj građana ove zemlje ne može zaraditi za svoj životni radni vijek samo kada bi za taj automobil radio. Većini je nedostižan i onaj automobil od 20.000 maraka, koji je ispod časti i ugleda funkcionerima.

Na voznom parku institucija BiH, ali onima koje koriste niži nivoi vlasti u ovoj zemlji, a koji odiše luksuzom, mogu pozavidjeti i mnoge evropske zemlje. Tu smo ispred njih. Samo u tom domenu. Po svim ostalim parametrima smo daleko ispod svakog nivoa. Ne možemo im se ni približiti, niti ćemo.

Kada već zagovaramo te evropske vrijednosti, onda bi nadležni trebalo da se ugledaju i na to kako se tamo evropski funkcioneri ponašaju i šta voze. Oni na posao idu pješke, gradskim prevozom ili biciklom, dok je kod nas političar na ulici - pojava. Oni se isključivo na poslu pojavljuju pod pratnjama, kao da dolazi neka čuvena svjetska zvijezda i slavna ličnost, a nema sumnje da su daleko, daleko ispod tog nivoa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana