Само ви пишите...

Маријана Миљић Бјеловук
Само ви пишите...

Само ви пишите примједбе, утврђујте разне незаконитости, а ми ћемо по старом, устаљеном путу наставити да возимо. Тако се понаша већина надлежних институција на нивоу БиХ када је ријеч о раду ревизора и примједбама које износе на њихов (не)рад. Иста пракса је и на нижим нивоима, јер и они возикају лимузине трасама кршења прописа гдје год и кад год стигну.

Посљедњи ревизорски извјештај о коришћењу службених аутомобила у институцијама на нивоу БиХ пун је неправилности и кршења прописа. Нити једне једине похвале нема на рачун више од 70 институција на нивоу земље. Службене аутомобиле, који се набављају новцем осиромашених грађана ове земље, надлежни возикају мимо радног времена и купују углавном онда када нема никакве потребе за њиховом набавком. Није ријеткост и да најближа родбина, односно синови, кћери, кумови, комшије и партијски подобници користе службене аутомобиле који су на располагању министрима, директорима и осталим руководиоцима. Имали смо тих примјера и имаћемо их, нажалост, и даље. Јер нико се не одриче луксуза на рачун грађана БиХ. Сви их користе само за луксуз и гомилају им проблеме. Нико не ради у њиховом интересу, већ искључиво за свој и своје подобнике.

Када би нам изабрани функционери куповали лимузине према заслугама рада, већина не би добила ни “голфа четворку”. И тај аутомобил би већини њих сигурно измакао.

Жеља надлежних за луксузним четвороточкашима јача је од закона и инфлације. Јер гдје ће министри, директори и други нам изабрани функционери да се возикају у аутомобилу од 20.000 и више  марака. То им је, изгледа, испод части и сваког угледа. Они искључиво купују оне лимузине које су тешке више од 100.000 марака. Дакле, оне аутомобиле које највећи број грађана ове земље не може зарадити за свој животни радни вијек само када би за тај аутомобил радио. Већини је недостижан и онај аутомобил од 20.000 марака, који је испод части и угледа функционерима.

На возном парку институција БиХ, али онима које користе нижи нивои власти у овој земљи, а који одише луксузом, могу позавидјети и многе европске земље. Ту смо испред њих. Само у том домену. По свим осталим параметрима смо далеко испод сваког нивоа. Не можемо им се ни приближити, нити ћемо.

Када већ заговарамо те европске вриједности, онда би надлежни требало да се угледају и на то како се тамо европски функционери понашају и шта возе. Они на посао иду пјешке, градским превозом или бициклом, док је код нас политичар на улици - појава. Они се искључиво на послу појављују под пратњама, као да долази нека чувена свјетска звијезда и славна личност, а нема сумње да су далеко, далеко испод тог нивоа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана