Šamar domaćim radnicima

Marijana Miljić Bjelovuk
Šamar domaćim radnicima

Na ovom domaćem tržištu radnicima nikada nije bilo lako, a čini se da je danas teže nego ikada. Malo je reći da su potcijenjeni. Oni su sada, u najmanju ruku, dovedeni u situaciju da se osjećaju manje vrijednim od kolega koji im pomažu u istim poslovima, a koji su stigli iz Turske, Bangladeša, Nepala i ko zna odakle sve još.

U prevodu, svi rade iste poslove na građevini. I strani i domaći radnici. Dakle, isto svi tegle i vuku, ali strancima na kraju ide više para iz kase nego onima koji su se rodili, odrasli i sada rade mukotrpne poslove na građevini na našem tržištu.

I taman kada smo pomislili da od goreg ne može biti gore, dobijemo ovakvu situaciju. Taman kada smo mislili da smo se pomjerili sa mrtve tačke po pitanju poštovanja radničkih prava i dostojanstva, dobijemo ovaj bezobrazluk prema domaćim radnicima koji nas vrati u realnost i još jednom nam pošalje poruku i ovjeri da je ovo oduvijek bila zemlja apsurda i da će tako biti i dalje.

Da li su se ti naši ljudi koji rade na građevini, a koji su uglavnom zagazili u pedesete pa i šezdesete godine svoga života, borili za ovakvu zemlju, za zemlju u kojoj će stranac biti plaćeniji nego onaj koji je rođen ovdje i koji je prošao muke i patnje. Šta je cilj svega? Šta se krije iza ovakve politike skrnavljenja domaćeg radnog kadra i njegovih prava? Niko na to ne daje precizan i jasan odgovor, ali i više nego je jasno da iz godine u godinu domaći kadar samo trpi šamare bezobrazluka i bahaćenja pojedinih poslodavaca i naopakog sistema.

Pa, dokle više? Ima li granice bahaćenju i bezobrazluku nad domaćom radnom snagom? Očigledno da nema i da je predebeo đon na obrazima pojedinaca. 

Poslodavci su prvo otjerali većinu domaćih radnika iz zemlje zbog preniskih i nikakvih plata, a sada nastoje da i ono malo domaćeg kadra što je ostalo natjera da ode iz zemlje. Pa da su na vrijeme samo davali plate onoliko koliko trebaju danas, sigurno ne bi morali da posežu za uvoznim radnicima iz azijskih zemalja. Ali ne, ne ide to tako kod nas. Rečenica koju su često pojedini poslodavci izgovarali kada se ugase kamere da će radije dati veću zaradu strancu nego povećati plate domaćim radnicima sada je samo sprovedena u djelo. Jer i više nego je jasno da strance više cijene i poštuju jer im i daju veću platu.

Takva politika, bez imalo sumnje, natjeraće i one ljude što su ostali ovdje da što prije spakuju svoje kofere i odu, dok će one koji razmišljaju da se možda vrate, natjerati da na to nikada više i ne pomisle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana