Шамар домаћим радницима

Маријана Миљић Бјеловук
Шамар домаћим радницима

На овом домаћем тржишту радницима никада није било лако, а чини се да је данас теже него икада. Мало је рећи да су потцијењени. Они су сада, у најмању руку, доведени у ситуацију да се осјећају мање вриједним од колега који им помажу у истим пословима, а који су стигли из Турске, Бангладеша, Непала и ко зна одакле све још.

У преводу, сви раде исте послове на грађевини. И страни и домаћи радници. Дакле, исто сви тегле и вуку, али странцима на крају иде више пара из касе него онима који су се родили, одрасли и сада раде мукотрпне послове на грађевини на нашем тржишту.

И таман када смо помислили да од горег не може бити горе, добијемо овакву ситуацију. Таман када смо мислили да смо се помјерили са мртве тачке по питању поштовања радничких права и достојанства, добијемо овај безобразлук према домаћим радницима који нас врати у реалност и још једном нам пошаље поруку и овјери да је ово одувијек била земља апсурда и да ће тако бити и даље.

Да ли су се ти наши људи који раде на грађевини, а који су углавном загазили у педесете па и шездесете године свога живота, борили за овакву земљу, за земљу у којој ће странац бити плаћенији него онај који је рођен овдје и који је прошао муке и патње. Шта је циљ свега? Шта се крије иза овакве политике скрнављења домаћег радног кадра и његових права? Нико на то не даје прецизан и јасан одговор, али и више него је јасно да из године у годину домаћи кадар само трпи шамаре безобразлука и бахаћења појединих послодаваца и наопаког система.

Па, докле више? Има ли границе бахаћењу и безобразлуку над домаћом радном снагом? Очигледно да нема и да је предебео ђон на образима појединаца. 

Послодавци су прво отјерали већину домаћих радника из земље због прениских и никаквих плата, а сада настоје да и оно мало домаћег кадра што је остало натјера да оде из земље. Па да су на вријеме само давали плате онолико колико требају данас, сигурно не би морали да посежу за увозним радницима из азијских земаља. Али не, не иде то тако код нас. Реченица коју су често поједини послодавци изговарали када се угасе камере да ће радије дати већу зараду странцу него повећати плате домаћим радницима сада је само спроведена у дјело. Јер и више него је јасно да странце више цијене и поштују јер им и дају већу плату.

Таква политика, без имало сумње, натјераће и оне људе што су остали овдје да што прије спакују своје кофере и оду, док ће оне који размишљају да се можда врате, натјерати да на то никада више и не помисле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана