Rješenje za poskupljenje

Anita Janković Rečević
Rješenje za poskupljenje

Talasi poskupljenja, koji već duže od godinu užurbano prazne novčanike građana Srpske i BiH, nisu zaobišli gotovo nijedan proizvod ili uslugu. Više novca potrebno je za gorivo, ulje, brašno, šećer, hljeb, jaja, mlijeko, tehničku robu, ali i šišanje, popravku zuba, kozmetičke usluge.

Dešavanja u Ukrajini i visoka inflacija glavni su razlozi poskupljenja robe i usluga, a ta globalna pojava nije mimoišla ni nas, s malom razlikom što je u RS to mešetarima stvorilo brojne mogućnosti za “lov u mutnom”.

Šta nas čeka u narednim mjesecima, malo ko se usuđuje pitati i misliti, prognoze nisu optimistične i ako se obistine, pitanje je ko će u BiH imati dovoljno dubok džep da podmiri troškove svih tih realnih, ali i nerealnih, napumpanih poskupljenja.

Kako bi bio izbjegnut upravo taj “napumpani” rast cijena od strane nezasitih i nekorektnih privrednika, kao idealno rješenje nameće se aplikacija o kretanju cijena prehrambenih proizvoda u domaćim marketima. Takve aplikacije već imaju Slovenija i Hrvatska, a kreirane su s ciljem da utiču na eventualna poskupljenja i trend kretanja poskupljenja.

Zaštitnici prava potrošača u Srpskoj smatraju da bi Vlada RS trebalo što prije da preduzme korake da jedna takva aplikacija zaživi i kod nas jer bi benefiti bili ogromni za domaće stanovništvo.

Pratiti sadašnja kretanja cijena u moru proizvoda na policama trgovačkih lanaca, nemoguća je misija, što zbog svakodnevnih promjena, što zbog prevelikog broja marketa i proizvoda. Zbog takve situacije građani ne mogu na jednostavan način ispratiti u kojim objektima bi nabavka bila najisplativija. Kada bi posjedovali aplikaciju, iz udobnosti svoje fotelje mogli bi pretražiti ponudu svih marketa i cijene, te se uputiti ciljano u kupovinu tamo gdje je najjeftinije. Onlajn baza podataka sačuvala bi i vrijeme i novac stanovništvu, ali i natjerala trgovce da budu korektni i ne dižu cijene kad za tim nema potrebe.

Aplikacija bi dala mnogo veće efekte na sniženje cijena od kontrola inspektora jer bi građani sami kažnjavali nekorektne trgovce tako što bi prestali kupovati kod njih. U mjesecima iza nas ispostavilo se da kontrole i kazne inspekcije nisu urodile plodom i snizile cijene jer je trgovcima isplativije da plate izrečenu kaznu nego da pojeftine robu. 

Ništa bolji efekat nisu dale ni druge mjere donesene s ciljem ublažavanja posljedica globalne krize. Domaći političari veoma malo su tom pitanju pridavali značaj, što je vidljivo i na primjeru akciza na gorivo koje do dan-danas nisu snižene iako je to predlagano još prije godinu. 

Uspostavljanje aplikacije državnu kasu neće koštati ništa, što ne bi bio slučaj sa akcizama, i njenom osnivanju treba da se pristupi koliko sutra. Ako nadležnima manjka ideja kako to da urade, neka pogledaju sajt Ministarstva gospodarstva Hrvatske i prepišu od njih smjernice.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana