Rezervat

Veljko Zeljković
Rezervat

Osporavanjem proslave 9. januara, Dana Republike, želi se osporiti smisao postojanja Srpske. Tačka. I to je jedini razlog. Prvo je išlo razvlašćivanje, onda su na red došli i simboli Republike Srpske pa i sama imovina s kojom ona raspolaže, a sada i jedan “datum”.

Bošnjački političari pokušali su da iskoriste Ustavni sud BiH i pomoć inostranog faktora, da sprovedu institucionalno uništavanje “manjeg entiteta” i pravljenje nekakve “građanske države” u kojoj bi dominirao samo jedan narod. Da bi se nešto poništilo, “ugušilo”, izbrisalo, treba obesmisliti svaki smisao njegovog postojanja. Pritiskati ga iznutra. Udarati nisko i podmuklo, dok bubrezi ne otkažu. A kada se taj nesretnik pobuni protiv te otvorene političke torture i nepravde te pozove na poštovanje ustava zemlje - biva proglašen secesionistom.

Svjesno se ignorišu molbe sa druge strane da se to ne čini, a onda se i te molbe zlonamjerno interpretiraju. Niko ne govori o tome zbog čega se taj drugi buni. Čudna neka demokratija, zar ne?! Podsjeća na onu koja je primijenjena nad Indijancima, koji su bili prisiljeni da žive u rezervatima. Na kraju, od njih nije ostalo ništa, iako se radilo o starosjediocima.   

Srpski narod nikada nije sporio da ne želi da živi u BiH, dejtonski uređenoj. Nije sporio ni njen suverenitet i integritet, ali kao i devedesetih godina i sada su svoje prste umiješale inostrane “demokrate”, koje opet potpaljuju bure baruta. Bošnjački političari te nove geopolitičke igre velikih žele iskoristiti za eliminisanje Republike Srpske, krijući se iza skuta SAD i Njemačke i onda nam govore kako su oni za suživot.

Iako na ovim prostorima živimo zajedno vijekovima, bošnjačke političke elite, prvo identitetskim inženjeringom, a onda i daljom demonizacijom Republike Srpske žele doći do svog cilja - unitarne države. Kako bi do toga i došli pokazali su jednu otvorenu podaničku politiku. Pokušavaju iskoristiti planove Njemačke, koja nikada nije bila blagonaklona prema srpskom narodu na Balkanu. Koriste i interese SAD. Da bi im se dodvorili za ličnost godine se bira američki ambasador Majkl Marfi. Pored toliko doktora, naučnika, sportista, bira se Marfi?! Koji to normalan čovjek može priželjkivati i međunarodnu intervenciju?! Koji to političar može biti za to da BiH i dalje bude protektorat?! Da li se ikada zapitaju ti isti koliko će cijena biti?! Srpski narod ne želi doživjeti sudbinu Indijanaca. Ne želi da Srpska bude nekakav rezervat i to je njegovo legitimno pravo, koje mu garantuje puki opstanak na ovim prostorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana