Резерват

Вељко Зељковић
Резерват

Оспоравањем прославе 9. јануара, Дана Републике, жели се оспорити смисао постојања Српске. Тачка. И то је једини разлог. Прво је ишло развлашћивање, онда су на ред дошли и симболи Републике Српске па и сама имовина с којом она располаже, а сада и један “датум”.

Бошњачки политичари покушали су да искористе Уставни суд БиХ и помоћ иностраног фактора, да спроведу институционално уништавање “мањег ентитета” и прављење некакве “грађанске државе” у којој би доминирао само један народ. Да би се нешто поништило, “угушило”, избрисало, треба обесмислити сваки смисао његовог постојања. Притискати га изнутра. Ударати ниско и подмукло, док бубрези не откажу. А када се тај несретник побуни против те отворене политичке тортуре и неправде те позове на поштовање устава земље - бива проглашен сецесионистом.

Свјесно се игноришу молбе са друге стране да се то не чини, а онда се и те молбе злонамјерно интерпретирају. Нико не говори о томе због чега се тај други буни. Чудна нека демократија, зар не?! Подсјећа на ону која је примијењена над Индијанцима, који су били присиљени да живе у резерватима. На крају, од њих није остало ништа, иако се радило о старосједиоцима.   

Српски народ никада није спорио да не жели да живи у БиХ, дејтонски уређеној. Није спорио ни њен суверенитет и интегритет, али као и деведесетих година и сада су своје прсте умијешале иностране “демократе”, које опет потпаљују буре барута. Бошњачки политичари те нове геополитичке игре великих желе искористити за елиминисање Републике Српске, кријући се иза скута САД и Њемачке и онда нам говоре како су они за суживот.

Иако на овим просторима живимо заједно вијековима, бошњачке политичке елите, прво идентитетским инжењерингом, а онда и даљом демонизацијом Републике Српске желе доћи до свог циља - унитарне државе. Како би до тога и дошли показали су једну отворену поданичку политику. Покушавају искористити планове Њемачке, која никада није била благонаклона према српском народу на Балкану. Користе и интересе САД. Да би им се додворили за личност године се бира амерички амбасадор Мајкл Марфи. Поред толико доктора, научника, спортиста, бира се Марфи?! Који то нормалан човјек може прижељкивати и међународну интервенцију?! Који то политичар може бити за то да БиХ и даље буде протекторат?! Да ли се икада запитају ти исти колико ће цијена бити?! Српски народ не жели доживјети судбину Индијанаца. Не жели да Српска буде некакав резерват и то је његово легитимно право, које му гарантује пуки опстанак на овим просторима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана