Prosipanje i nestašica

Miloš Vasiljević
Prosipanje i nestašica

Kao narod prosuli smo velike prilike i šanse, jer sve nas je manje i godišnje gubimo jedan gradić, ipak nije vrijeme da se prosipa i mlijeko o kome se toliko priča posljednjih sedmica u Srpskoj. Najvažnija informacija je da neće doći do nestašice.

Iz resornog ministarstva uvjerili su našu javnost da neće doći do nestašice ove životne namirnice, što je donekle smirilo situaciju i građane kojima  je ovaj proizvod svakako na vrhu liste prioriteta.

Cijena u marketima u posljednja dva mjeseca vrtoglavo je porasla i nikako se ne smiruje, što je zabrinjavajuća činjenica, a i oko toga postoje oprečna mišljenja.

Farmeri se godinama žale na, kako oni kažu, nisku otkupnu cijenu, dok veliki trgovački lanci poskupljenje potkrepljuju činjenicama da je sve to posljedica globalnih kretanja, ali i da neće stati na dosadašnjim.  

Naše selo je još uvijek dovoljno jako da može ispratiti potrebe za ljude koji žive u Srpskoj.

Po statističkim podacima, trenutno raspolažemo sa 75.000 muznih grla, od kojih je nešto više od 30.000 obuhvaćeno otkupom mlijeka.

Samim tim, nema potreba za skladištenjem mlijeka.

Proizvodnja se nije smanjila posljednjih dana, nego je to počelo već krajem prošle godine, zbog rasta cijene stočne hrane.

Definitivno, rad na farmama, proizvodnja mlijeka, kajmaka i sira za hiljade porodica jedini su izvor prihoda i proizvodnja je koja iziskuje trud, rad i zalaganje.

Proizvodnja sirovog mlijeka smanjena je zbog  visokih cijena koncentrata, pšenice, kukuruza, soje, ali raduju ohrabrujući podaci da nema potrebe za bilo kakvim zalihama.

Jasna je i činjenica da ljudi koji svoju koru hljeba zarađuju na ovaj način, nikada ranije nisu bili u ovako teškoj situaciji pa im se na svim nivoima od lokalnog do republičkog mora pomoći.

Oni su zapravo naša sigurnost i jedino pravo mjerilo, da se i u teškim vremenima imamo na koga osloniti.

Uz to, važan segment je i domaći i zdrav proizvod. Zabrana izvoza mlijeka za sada nije opcija, a osim toga što ga izvozimo, prema relevantnim podacima, mlijeko najviše uvozimo uz Hrvatske, zatim Njemačke i Srbije.

Ipak, poskupljenje mlijeka dovešće i do poskupljenja ostalih mliječnih proizvoda, što je neminovnost, a i takvo, skuplje, po svemu sudeći i dalje će se izvoziti van granica naše zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nasilje izmiče kontroli
Nasilje izmiče kontroli
Skupo, skuplje, najskuplje
Skupo, skuplje, najskuplje
Nafta i Bubka
Nafta i Bubka
Izdvajanja za zdravstvo
Izdvajanja za zdravstvo
Zaštita mališana
Zaštita mališana
Šta će kome?
Šta će kome?
Mlijeko na radaru
Mlijeko na radaru
Justicija
Justicija
Sam svoj doktor
Sam svoj doktor
Kajmak i mrvice
Kajmak i mrvice
Ko će djecu rađati?
Ko će djecu rađati?
Juče, danas, sutra
Juče, danas, sutra
Zov zavičaja
Zov zavičaja
Razum ili toljaga
Razum ili toljaga
Opreza nikad dosta
Opreza nikad dosta
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana