Просипање и несташица

Милош Васиљевић
Просипање и несташица

Као народ просули смо велике прилике и шансе, јер све нас је мање и годишње губимо један градић, ипак није вријеме да се просипа и млијеко о коме се толико прича посљедњих седмица у Српској. Најважнија информација је да неће доћи до несташице.

Из ресорног министарства увјерили су нашу јавност да неће доћи до несташице ове животне намирнице, што је донекле смирило ситуацију и грађане којима  је овај производ свакако на врху листе приоритета.

Цијена у маркетима у посљедња два мјесеца вртоглаво је порасла и никако се не смирује, што је забрињавајућа чињеница, а и око тога постоје опречна мишљења.

Фармери се годинама жале на, како они кажу, ниску откупну цијену, док велики трговачки ланци поскупљење поткрепљују чињеницама да је све то посљедица глобалних кретања, али и да неће стати на досадашњим.  

Наше село је још увијек довољно јако да може испратити потребе за људе који живе у Српској.

По статистичким подацима, тренутно располажемо са 75.000 музних грла, од којих је нешто више од 30.000 обухваћено откупом млијека.

Самим тим, нема потреба за складиштењем млијека.

Производња се није смањила посљедњих дана, него је то почело већ крајем прошле године, због раста цијене сточне хране.

Дефинитивно, рад на фармама, производња млијека, кајмака и сира за хиљаде породица једини су извор прихода и производња је која изискује труд, рад и залагање.

Производња сировог млијека смањена је због  високих цијена концентрата, пшенице, кукуруза, соје, али радују охрабрујући подаци да нема потребе за било каквим залихама.

Јасна је и чињеница да људи који своју кору хљеба зарађују на овај начин, никада раније нису били у овако тешкој ситуацији па им се на свим нивоима од локалног до републичког мора помоћи.

Они су заправо наша сигурност и једино право мјерило, да се и у тешким временима имамо на кога ослонити.

Уз то, важан сегмент је и домаћи и здрав производ. Забрана извоза млијека за сада није опција, а осим тога што га извозимо, према релевантним подацима, млијеко највише увозимо уз Хрватске, затим Њемачке и Србије.

Ипак, поскупљење млијека довешће и до поскупљења осталих млијечних производа, што је неминовност, а и такво, скупље, по свему судећи и даље ће се извозити ван граница наше земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана