Prevencija, šta je to?

Marijana Miljić Bjelovuk

Prevencija bolesti trebalo bi da bude najlakši put do zdravlja. Upravo zbog toga često sa malih ekrana medicinski stručnjaci pozivaju građane na preventivne preglede, ali sa druge strane ne navode sa kojim se sve problemima suočavaju male, zabačene lokalne zajednice u Republici Srpskoj, koje u 21. vijeku nemaju čak ni potrebne medicinske stručnjake.

Primjer je opština Drinić, koja niti ima ginekologa niti potrebnu medicinsku opremu. Dakle, ljudi iz tih opštinica treba da se voze više od 100 kilometara da bi došli na pregled u Banjaluku. I ko će uopšte u takvim situacijama razmišljati o preventivnim pregledima?!

Dakle sama pomisao građana na preventivne preglede u pomenutoj lokalnoj zajednici ne da pada u drugi plan, nego u onaj posljednji. Na preglede većina stanovnika Drinića ide uglavnom samo onda kada bol postane neizdrživa i kada nemaju drugog izlaza nego da kupe kartu za autobus i krenu u potragu za doktorom u Banjaluci. I nije takva situacija samo u Driniću, već je to nažalost slika većine domova zdravlja u manjim lokalnim zajednicama. Većina njih jedino što može dati svojim pacijentima jeste uputnicu za najbližu bolnicu.

I kada nađu put do te zdravstvene ustanove, ne ide sve na prvu ili olako. S obzirom na to da su hitni slučajevi prioritet, oni koji su se odlučili da dođu na preventivni pregled u neku od većih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj prvo će morati da se zakažu, a zatim da čekaju nekoliko mjeseci da bi došli na pregled kod doktora.

Tako je bilo prije nekoliko godina, tako je danas, a po svemu sudeći, biće i ubuduće. Na termine za pregled čeka se po više mjeseci, a od tog pravila izuzeti su samo oni slučajevi za koje su isključivo nalazi potvrdili da im život visi o koncu.

I nažalost, moglo bi biti još i gore, jer vodeće zdravstvene ustanove ostaju bez prijeko potrebnih medicinskih stručnjaka koji sve više odlaze u inostranstvo. Po svemu sudeći zdravstveni sistem Srpske, posebno onaj u manjim lokalnim zajednicama, hitno treba prije svega pregled i dijagnozu, koju po svemu sudeći može jedino izliječiti ulaganje novca, kako u dovođenje stručnjaka tako i nabavku prijeko potrebne medicinske opreme. Svjedoci smo da milioni maraka odlaze na sve i svašta, a nema sumnje da za tim istim novcem vapi zdravstveni sektor u Republici Srpskoj.

Dakle, možemo mi o prevenciji da pričamo koliko hoćemo, ali dok ne otklonimo sve boljke zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj, ti pregledi biće ništa drugo do puka borba sa vjetrenjačama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana