Превенција, шта је то?

Маријана Миљић Бјеловук

Превенција болести требало би да буде најлакши пут до здравља. Управо због тога често са малих екрана медицински стручњаци позивају грађане на превентивне прегледе, али са друге стране не наводе са којим се све проблемима суочавају мале, забачене локалне заједнице у Републици Српској, које у 21. вијеку немају чак ни потребне медицинске стручњаке.

Примјер је општина Дринић, која нити има гинеколога нити потребну медицинску опрему. Дакле, људи из тих општиница треба да се возе више од 100 километара да би дошли на преглед у Бањалуку. И ко ће уопште у таквим ситуацијама размишљати о превентивним прегледима?!

Дакле сама помисао грађана на превентивне прегледе у поменутој локалној заједници не да пада у други план, него у онај посљедњи. На прегледе већина становника Дринића иде углавном само онда када бол постане неиздржива и када немају другог излаза него да купе карту за аутобус и крену у потрагу за доктором у Бањалуци. И није таква ситуација само у Дринићу, већ је то нажалост слика већине домова здравља у мањим локалним заједницама. Већина њих једино што може дати својим пацијентима јесте упутницу за најближу болницу.

И када нађу пут до те здравствене установе, не иде све на прву или олако. С обзиром на то да су хитни случајеви приоритет, они који су се одлучили да дођу на превентивни преглед у неку од већих здравствених установа у Републици Српској прво ће морати да се закажу, а затим да чекају неколико мјесеци да би дошли на преглед код доктора.

Тако је било прије неколико година, тако је данас, а по свему судећи, биће и убудуће. На термине за преглед чека се по више мјесеци, а од тог правила изузети су само они случајеви за које су искључиво налази потврдили да им живот виси о концу.

И нажалост, могло би бити још и горе, јер водеће здравствене установе остају без пријеко потребних медицинских стручњака који све више одлазе у иностранство. По свему судећи здравствени систем Српске, посебно онај у мањим локалним заједницама, хитно треба прије свега преглед и дијагнозу, коју по свему судећи може једино излијечити улагање новца, како у довођење стручњака тако и набавку пријеко потребне медицинске опреме. Свједоци смо да милиони марака одлазе на све и свашта, а нема сумње да за тим истим новцем вапи здравствени сектор у Републици Српској.

Дакле, можемо ми о превенцији да причамо колико хоћемо, али док не отклонимо све бољке здравственог система у Републици Српској, ти прегледи биће ништа друго до пука борба са вјетрењачама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана