Predajte oružje

Marijana Miljić Bjelovuk
Predajte oružje

Predajte oružje i time spriječite potencijalne tragedije. Puškama i pištoljima niti ostalom vatrenom oružju nije mjesto u potkrovlju, pod krevetom, niti bilo gdje u kući. To zlo samo može da donese tragediju i zbog toga bi trebalo da bude strogo kontrolisano, čuvano i nedostupno, a posebno onim najmlađima. Zna se dobro gdje je adresa za to - policijska stanica, koju ima svaki grad i opština.

Tek nakon tragedija zapitamo se šta je krenulo po zlu i da li je ona mogla biti spriječena? Primjer toga je tragedija koju će svijet dugo pamtiti, a to je nesrećni “Ribnikar”, koji je Srbiju zavio u crno da ne može biti crnje. Ta nas je nesreća naučila tome da je oružje i pod ključem opasnost te da bi puške i pištolji trebalo da budu daleko od očiju, posebno onih najmlađih. Neka budu pod ključem, ali u policiji. U kući tom zlu nije i nikada neće biti mjesto.

Kada se desi tragedija, onda je kasno tražiti krivca, a prošlost još niko nije uspio da vrati. Tako da je kasno pitati se kasnije da li je tragedija zbog držanja oružja u kući mogla biti spriječena.

Jer i danas nakon skoro tri decenije od završetka nesrećnog rata na ovom području pojedini čuvaju puške iz kojih je pucano na ratištima. Tu su kao za ne daj bože, da bi se kao osjećali sigurnije. Toj bezbjednosti svi ćemo doprinijeti tako što ćemo u ruke policije predati te puške, pištolje, metke, bombe.....

Da imamo i te kako savjesnih stanovnika Srpske pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske prema kojima je na stotine njih, samo lani, dobrovoljno predalo oružje i municiju. Apel sa adrese MUP o pitanju predaje nelegalnog oružja i to bez ikakvih sankcija ne manjka, jer non-stop pozivaju građane da se riješe oružja koje imaju pod svojim krovom i time doprinesu bezbjednosti na ovim područjima.

Trebalo bi konačno da se osvijeste i oni koji svakodnevno šalju ratnohuškačke poruke, posebno sa adresa u FBiH jer svojim istupom u javnosti šalju pogrešnu sliku, odnosno umjesto da pozivaju ljude da predaju oružje, oni između redova, pozivaju ljude da ga zadrže, za svaki slučaj.

Prema zvaničnim statističkim podacima, građani BiH posjeduju oko 1,2 miliona komada registrovanog oružja različitih kalibara. Procjenjuje se da uz ovaj broj u kućama stanovnici imaju i oko 750.000 komada nelegalnog oružja. Nema sumnje da kompletan državni aparat mora uraditi puno više kako bi, prije svega, nelegalno naoružanje bilo pronađeno i oduzeto, ali i društvo u cjelini mora ovaj problem prepoznati kao prioritet za stvaranje sigurnog okruženja za buduće generacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana