Предајте оружје

Маријана Миљић Бјеловук
Предајте оружје

Предајте оружје и тиме спријечите потенцијалне трагедије. Пушкама и пиштољима нити осталом ватреном оружју није мјесто у поткровљу, под креветом, нити било гдје у кући. То зло само може да донесе трагедију и због тога би требало да буде строго контролисано, чувано и недоступно, а посебно оним најмлађима. Зна се добро гдје је адреса за то - полицијска станица, коју има сваки град и општина.

Тек након трагедија запитамо се шта је кренуло по злу и да ли је она могла бити спријечена? Примјер тога је трагедија коју ће свијет дуго памтити, а то је несрећни “Рибникар”, који је Србију завио у црно да не може бити црње. Та нас је несрећа научила томе да је оружје и под кључем опасност те да би пушке и пиштољи требало да буду далеко од очију, посебно оних најмлађих. Нека буду под кључем, али у полицији. У кући том злу није и никада неће бити мјесто.

Када се деси трагедија, онда је касно тражити кривца, а прошлост још нико није успио да врати. Тако да је касно питати се касније да ли је трагедија због држања оружја у кући могла бити спријечена.

Јер и данас након скоро три деценије од завршетка несрећног рата на овом подручју поједини чувају пушке из којих је пуцано на ратиштима. Ту су као за не дај боже, да би се као осјећали сигурније. Тој безбједности сви ћемо допринијети тако што ћемо у руке полиције предати те пушке, пиштоље, метке, бомбе.....

Да имамо и те како савјесних становника Српске показују подаци Министарства унутрашњих послова Републике Српске према којима је на стотине њих, само лани, добровољно предало оружје и муницију. Апел са адресе МУП о питању предаје нелегалног оружја и то без икаквих санкција не мањка, јер нон-стоп позивају грађане да се ријеше оружја које имају под својим кровом и тиме допринесу безбједности на овим подручјима.

Требало би коначно да се освијесте и они који свакодневно шаљу ратнохушкачке поруке, посебно са адреса у ФБиХ јер својим иступом у јавности шаљу погрешну слику, односно умјесто да позивају људе да предају оружје, они између редова, позивају људе да га задрже, за сваки случај.

Према званичним статистичким подацима, грађани БиХ посједују око 1,2 милиона комада регистрованог оружја различитих калибара. Процјењује се да уз овај број у кућама становници имају и око 750.000 комада нелегалног оружја. Нема сумње да комплетан државни апарат мора урадити пуно више како би, прије свега, нелегално наоружање било пронађено и одузето, али и друштво у цјелини мора овај проблем препознати као приоритет за стварање сигурног окружења за будуће генерације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана