Povuci, potegni

Veljko Zeljković
Povuci, potegni

U Dejtonu je 1995. i od strane međunarodne zajednice priznata i ozvaničena Republika Srpska. Kako se kasnije ispostavilo, kreatori tog sporazuma vjerovali su da ona ne može opstati. Smatrali su da će vrijeme učiniti svoje, odnosno visoki predstavnici, a što je, pokazalo se, samo naziv za moderne inkvizitore.

Na tom mjestu smjenjivali su se uglavnom političari sa njemačkog govornog područja. Doduše bilo je tu i živopisnih likova poput Pedija Ešdauna, Britanca, koji će ostati upamćen kao zagovornik vojnih intervencija na prostoru Jugoslavije. Ništa bolji nije bio ni Volfgang Petrič, ali i Valentin Incko, koji je prije odlaska sa ovog mjesta “počastio” Srpsku sa još jednim nametnutim zakonom. Onda je prijehao i njemački diplomata Kristijan Šmit, visoki predstavnik u pokušaju. Ono što oni rade može se slikovito objasniti dječijom pričom, lektirom, o posijanoj repi. Kada su shvatili da Srpska neće sama nestati, pokušali su je “iščupati” - obesmisliti. Prvo je vukao Ešdaun. Kako nije mogao sam, pridružio mu se Petrič. Povuci, potegni... Nije išlo. Onda im je u pomoć priskočio Incko. Povuci, potegni... Opet ništa! Na kraju, iako nepozvan, pojavio se i Šmit, čija šefica Analena Berbok Srbiju i BiH smatra tamnim mrljama na Balkanu. Šmit sada, uz pomoć američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija, pokušava završiti tu priču, a da bi to bilo urađeno, ostalo je još da joj se otme imovina. Vuku iz petnih žila.

Ono što je u ovoj priči paradoksalno, ali i još jednom ilustruje da je ta čitava koncepcija “državne imovine” pogrešna, može se vidjeti iz odluke supervizora za Brčko, u kojoj stoji da su Srpska i Brčko suvlasnici distrikta, odnosno imovine. Znači, to je kondominijum. Prema tome, kako je onda moguće da Srpska bude suvlasnik u ovom slučaju, a ne može kada je, recimo, u pitanju šuma na Romaniji ili Kozari?! Znaju oni sve to, ali krajnji cilj im je brisanje sive balkanske mrlje, a što podrazumijeva ulazak u NATO. Demokratija i međunarodno pravo za njih ne postoje. Bar ne u onom obliku koji ne podrazumijeva batinu. Drugi cilj im je da sve svedu na državnu imovinu da bi pojedine inostrane kompanije sa zapada njima zavladale, kao u doba Austrougarske.

U toj priči povuci-potegni, sada se osporava i proslava 9. januara. Samozvani Šmit poziva nadležne sudske i policijske organe da obrate pažnju ko će sve od javnih ličnosti prisustvovati ovom događaju. A onda je zaprijetio da će nametnuti i izborni zakon, mimo Parlamenta BiH, kao najvišeg zakonodavnog tijela. Međutim, Šmit, ali i ostali njemu slični, zaboravljaju da se Srpska ne može izbrisati gumicom. Međunarodno pravo će kad-tad ponovo zaživjeti. U međuvremenu ćemo i dalje pjevati pjesmu “Pukni zoro”. Kome smeta, neka ne sluša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana