Pospremanje javne uprave

Vedrana Kulaga Simić
Pospremanje javne uprave

Mnoge stvari u ovoj i ovakvoj BiH još nisu postavljene na svoja mjesta i na potreban način. Jedna od njih je javna uprava u čiju su reformu uloženi milioni maraka do sada, ali da još nemamo s čim da se pohvalimo ne kriju ni oni koji su najdirektnije povezani s tim procesom.

Temelj reforme javne uprave, koja je nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, postavljen je još 2006. godine, ali nismo mnogo odmakli od početka, iako je riječ o izuzetno značajnom sektoru za cijelo društvo. Počev od građana na prvom mjestu, a zatim dalje za funkcionisanje institucija i evropski put na kojem je BiH već duže vrijeme.

Često se može čuti da je vidljiviji napredak izostao zbog nedostatka političke volje, ali te riječi sve više zvuče kao puki izgovor onima koji zapravo i ne žele da određene stvari pomjere sa mrtve tačke. Kojima i najviše odgovora ovakva slika da bi tražili sve više novca i da bi imali šta da kritikuju te čime da se pravdaju.

Posljednji presjek napretka u reformi javne uprave pokazao je da je, kada se u obzir uzmu svi nivoi vlasti u BiH, u potpunosti sprovedeno u djelo oko 14 odsto svih preuzetih obaveza. U dokumentu je istaknuto da Republika Srpska bilježi neznatno bolju ocjenu od kolega u Federaciji, ali sve je to, kako se narodski kaže, tanko.

S druge strane čast ljudima koji u upravi odgovorno i časno rade svoj posao, ali je suština da u prvi plan iskaču oni koji pojma nemaju šta ih je snašlo ni gdje su došli. I kojima to, što je gore, nije ni problem niti sramota.

Republika Srpska, FBiH, Brčko distrikt, kantoni, opštine i gradovi - svi su u istoj obavezi da u njihovim javnim upravama budu službenici voljni i sposobni da odgovore izazovima. Da ti odgovori budu najbolji mogući u tom trenutku, ako je teško krojiti strategiju na duže staze.

Niko ne kaže da je sve moglo biti završeno preko noći. Nije, ali činjenica je da reforma javne uprave traje duže od decenije i po i da je slika na terenu mogla i trebalo da bude daleko bolja. Na svim adresama u BiH.

Nedostatak novca je, takođe, guran prečesto u prvi plan. Reforme jesu skupe, ali je isto tako činjenica da je na jednom računu u BiH “zarobljeno” više od deset miliona maraka namijenjenih upravo za sprovođenje reforme uprave.

Odgovor na pitanje do kada će tamo ostati ne daje niko u ovom momentu, ali nadajmo se da će nadležni, ako baš toliko žele vidljiviji iskorak na ovom polju, što prije sjesti, odblokirati taj novac i postići dogovor na koje će adrese, odnosno za koje potrebe biti preusmjeren.

U cijeloj priči postoji još jedna činjenica, što bi neki rekli, as u rukavu, a leži u tome da je BiH, nakon godina i godina čekanja, dobila kandidatski status za članstvo u Uniji. Možda je bolje reći da joj je ta titula poklonjena, ali to ne umanjuje mogućnost da traži više novca iz evropskih fondova za pospremanje svoje javne uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana