Поспремање јавне управе

Ведрана Кулага Симић
Поспремање јавне управе

Многе ствари у овој и оваквој БиХ још нису постављене на своја мјеста и на потребан начин. Једна од њих је јавна управа у чију су реформу уложени милиони марака до сада, али да још немамо с чим да се похвалимо не крију ни они који су најдиректније повезани с тим процесом.

Темељ реформе јавне управе, која је надлежности свих нивоа власти у БиХ, постављен је још 2006. године, али нисмо много одмакли од почетка, иако је ријеч о изузетно значајном сектору за цијело друштво. Почев од грађана на првом мјесту, а затим даље за функционисање институција и европски пут на којем је БиХ већ дуже вријеме.

Често се може чути да је видљивији напредак изостао због недостатка политичке воље, али те ријечи све више звуче као пуки изговор онима који заправо и не желе да одређене ствари помјере са мртве тачке. Којима и највише одговора оваква слика да би тражили све више новца и да би имали шта да критикују те чиме да се правдају.

Посљедњи пресјек напретка у реформи јавне управе показао је да је, када се у обзир узму сви нивои власти у БиХ, у потпуности спроведено у дјело око 14 одсто свих преузетих обавеза. У документу је истакнуто да Република Српска биљежи незнатно бољу оцјену од колега у Федерацији, али све је то, како се народски каже, танко.

С друге стране част људима који у управи одговорно и часно раде свој посао, али је суштина да у први план искачу они који појма немају шта их је снашло ни гдје су дошли. И којима то, што је горе, није ни проблем нити срамота.

Република Српска, ФБиХ, Брчко дистрикт, кантони, општине и градови - сви су у истој обавези да у њиховим јавним управама буду службеници вољни и способни да одговоре изазовима. Да ти одговори буду најбољи могући у том тренутку, ако је тешко кројити стратегију на дуже стазе.

Нико не каже да је све могло бити завршено преко ноћи. Није, али чињеница је да реформа јавне управе траје дуже од деценије и по и да је слика на терену могла и требало да буде далеко боља. На свим адресама у БиХ.

Недостатак новца је, такође, гуран пречесто у први план. Реформе јесу скупе, али је исто тако чињеница да је на једном рачуну у БиХ “заробљено” више од десет милиона марака намијењених управо за спровођење реформе управе.

Одговор на питање до када ће тамо остати не даје нико у овом моменту, али надајмо се да ће надлежни, ако баш толико желе видљивији искорак на овом пољу, што прије сјести, одблокирати тај новац и постићи договор на које ће адресе, односно за које потребе бити преусмјерен.

У цијелој причи постоји још једна чињеница, што би неки рекли, ас у рукаву, а лежи у томе да је БиХ, након година и година чекања, добила кандидатски статус за чланство у Унији. Можда је боље рећи да јој је та титула поклоњена, али то не умањује могућност да тражи више новца из европских фондова за поспремање своје јавне управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
Санкције
Санкције
Амбер алерт
Амбер алерт
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана