Plate i MMF

Marijana Miljić Bjelovuk
Plate i MMF

Povećali ste plate budžetlijama, sada ih snizite. Jedan je to od savjeta koji je stigao od čelnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vlastima u Srpskoj i FBiH.

Savjetuju premijere u dva entiteta da vrate plate na prethodni nivo ako situacija kada je riječ o inflaciji koja udara po građanima već više od godinu bude nastavljena istim ili snažnijim tempom.

Usput, naravno, ne nude savjet kako uopšte ljudi da prežive. Jasno je da savjet za to ne postoji. Nema ga. Ne postoji formula koja bi riješila zadatak kako u ovo vrijeme preživjeti sa onim primanjima koja su bila prije godinu.

I ono povećanje koje su radnici imali, kako u javnom sektoru, tako i u privredi, inflacija je odavno progutala. Tako da su opet na nuli. Mnogi, naravno, u minusu. Živi se na “crtu”, kredit. Nalaze se u začaranom krugu zaduženja iz kojeg nema izlaza.

Šta bi radnicima preostalo kada bi nadležni uslišili zahtjeve međunarodnih finansijskih stručnjaka? Ništa drugo nego da kopaju po kontejnerima pa možda i tamo nađu neki zalogaj. Ali i kontejneri u ovoj zemlji, bar što se tiče hrane, odavno su prazni. Tako da ni tamo ne bi našli osušenu koru hljeba. Jasno je da bi tek tada imali stampedo na javne kuhinje, koje i sada hrane veliki broj usta u ovoj zemlji.

I više je nego očigledno da međunarodne finansijske stručnjake ne interesuje život običnog čovjeka u ovoj posrnuloj zemlji, nego ganjaju svoju makroekonomsku računicu. U toj računici, naravno, prioritet prioriteta im je da papreno naplate ono što su dali vlastima, kako ih stručno nazivaju aranžmane i reagovanja, odnosno u prevodu kredite.

Potraživanja od građana BiH na osnovu tih kredita krajem prošle godine dostigla su 895,6 miliona KM. Dakle, nismo daleko od milijarde. Malo li je? Zbog toga su i međunarodni stručnjaci bili protiv ukidanja PDV-a na osnovne životne namirnice, ali i akciza na goriva. I naravno, to su dobili. Jer zakoni kojima je to trebalo da bude doneseno nisu dobili zeleno svjetlo na nivou zemlje.

I nakon posljednjih savjeta sa adrese MMF-a, predstavnici entitetskih vlada poručuju da ih neće uvažiti i sprovesti u djelo. Možda previše optimistično u samom startu. Jer ako zamanjka novca u budžetima entiteta, trebaće i novi aranžman, odnosno u prevodu kredit od savjetodavaca, a to za sobom vuče, po ustaljenoj praksi i ispunjavanje niza uslova. Tek tada ćemo vidjeti da li će ono glasno sadašnje “ne” postati tiho “da” u idućem periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana