Плате и ММФ

Маријана Миљић Бјеловук
Плате и ММФ

Повећали сте плате буџетлијама, сада их снизите. Један је то од савјета који је стигао од челника Међународног монетарног фонда (ММФ) властима у Српској и ФБиХ.

Савјетују премијере у два ентитета да врате плате на претходни ниво ако ситуација када је ријеч о инфлацији која удара по грађанима већ више од годину буде настављена истим или снажнијим темпом.

Успут, наравно, не нуде савјет како уопште људи да преживе. Јасно је да савјет за то не постоји. Нема га. Не постоји формула која би ријешила задатак како у ово вријеме преживјети са оним примањима која су била прије годину.

И оно повећање које су радници имали, како у јавном сектору, тако и у привреди, инфлација је одавно прогутала. Тако да су опет на нули. Многи, наравно, у минусу. Живи се на “црту”, кредит. Налазе се у зачараном кругу задужења из којег нема излаза.

Шта би радницима преостало када би надлежни услишили захтјеве међународних финансијских стручњака? Ништа друго него да копају по контејнерима па можда и тамо нађу неки залогај. Али и контејнери у овој земљи, бар што се тиче хране, одавно су празни. Тако да ни тамо не би нашли осушену кору хљеба. Јасно је да би тек тада имали стампедо на јавне кухиње, које и сада хране велики број уста у овој земљи.

И више је него очигледно да међународне финансијске стручњаке не интересује живот обичног човјека у овој посрнулој земљи, него гањају своју макроекономску рачуницу. У тој рачуници, наравно, приоритет приоритета им је да папрено наплате оно што су дали властима, како их стручно називају аранжмане и реаговања, односно у преводу кредите.

Потраживања од грађана БиХ на основу тих кредита крајем прошле године достигла су 895,6 милиона КМ. Дакле, нисмо далеко од милијарде. Мало ли је? Због тога су и међународни стручњаци били против укидања ПДВ-а на основне животне намирнице, али и акциза на горива. И наравно, то су добили. Јер закони којима је то требало да буде донесено нису добили зелено свјетло на нивоу земље.

И након посљедњих савјета са адресе ММФ-а, представници ентитетских влада поручују да их неће уважити и спровести у дјело. Можда превише оптимистично у самом старту. Јер ако замањка новца у буџетима ентитета, требаће и нови аранжман, односно у преводу кредит од савјетодаваца, а то за собом вуче, по устаљеној пракси и испуњавање низа услова. Тек тада ћемо видјети да ли ће оно гласно садашње “не” постати тихо “да” у идућем периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана