Organi reda u školskim klupama

Danijela Bajić
Organi reda u školskim klupama

Sveska i u njoj skica škole sa planom ulaska, spiskom mrtvih i ranjenih, izlaskom i na kraju samoubistvom. Takav scenario koji je sročen na papir pa makar bio i dio neslane šale maloljetnika jeste poziv na uzbunu i alarm kompletnog društva.

Naročito ako se uzme u obzir činjenica da su se stvarne slike sličnog zločina, sa obrazovnom ustanovom kao mjestom radnje, zaista odigrale u regionu u ne tako dalekoj prošlosti.

Zbog toga bi i trebalo ugušiti svaku moguću kritiku, ako je uopšte ima, o postavljanju organa reda u blizini škola.

Potrebna je kakva-takva sigurnost i brzo djelovanje policije, jer su pucnjave u školama očigledno postale globalni fenomen - nekarakterističan samo za Sjedinjene Američke Države (od 2021. do 2023. godine tamo ih je bilo čak 101), naročito ako se prisjetimo pucnjave u Lukavcu sredinom prošle godine kada je učenik, srećom samo, ranio nastavnika.

Međutim, opravdanost za policajce “u školskim klupama” je objašnjiva čak i ako se pozabavimo preostalim “nedozvoljenim radnjama” prisutnim u i oko obrazovnih ustanova, a na skali imaju manje intenzitete - što ne znači da su manje važne ili manje opasne.

Sjetimo se samo medijskih priča sa suđenja bivšim banjalučkim inspektorima koji su, tako se tada pisalo, imali dilere kod pojedinih osnovnih škola u gradu.

Ne treba zaobići ni vršnjačko nasilje koje prečesto prelazi granicu sa “međusobnog koškanja između učenika” na teške tjelesne povrede i dalekosežne posljedice, ne samo fizičke za tinejdžere koji izvuku deblji kraj. Same obrazovno-vaspitne ustanove, kao najbolji arbitri priznaju da je u školama daleko manje problema i prijava, otkad u blizini patroliraju momci u plavom.

U školama u Srpskoj od septembra prošle godine nalazi se ukupno 150 obučenih školskih policajaca koji, ne samo da vrše službenu dužnost i obezbjeđuju objekat, već u isto vrijeme imaju ulogu savjetnika i predavača kome se učenici, nastavnici, ali i sami roditelji u svakom momentu mogu obratiti za bilo kakvu vrstu pomoći. To su mahom i radili, a prva iskustva su i te kako pozitivna. Neka i sljedeća budu takva, bar dok ne dođe vrijeme u kojem ćemo samo u novinskim arhivima moći da čitamo o nemilim događajima koji su se desili ili su mogli da se dese, u školi ili na nekom fakultetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana