Obećanje ludom radovanje

Marijana Miljić Bjelovuk
Obećanje ludom radovanje

Obećaše nam ove godine ograničenje cijene hljeba. Obećaše, pa sada za veknu hljeba dajemo i do 2,40 maraka.

Obećaše nam i ukidanje akciza na gorivo od 1. aprila, pa sada za litar goriva dajemo i do 3,50 maraka. Ne biše akcize ukinute 1. aprila, ni nekog narednog prvog dana u mjesecu. Ko zna, u tom obećanju koje je plasirano u martu ove godine nije precizirano koje godine će biti ukinute akcize, pa možda i budu neke naredne, 1. aprila?! Ali o tom-potom.

Obećaše nam i smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice, mada tada kao u prethodnom slučaju ne navedoše kog datuma, ali ni godinu. Obećaše, a narod za litar mlijeka mora da skupi 2,40 maraka, ulje šest, a vreću brašna više od 30 maraka.

Obećaše nam med i mlijeko u izbornoj kampanji, od toga da će biti otpisani dugovi do toga da bi prosječna plata mogla biti 2.000 maraka, ali i da za novozaposlene radnike neće biti plaćan porez. Obećaše i izgubiše.

Obećanja, odnosno šale na račun naroda su se tokom godine nizali kao da je svaki dan 1. april, Dan šale. Po svemu sudeći, sve političke partije, trebalo bi da prijave bar po jednog svog predstavnika u takmičenje koje se održava u Sitnišima kod Srpca, u kojem se biraju oni koji ispričaju najbolju laž. Nema sumnje da bi u tom takmičenju pobijedili oni koji dominiraju domaćom političkom scenom i zbijaju svakodnevno šale te oni koji su izgubili na prethodnim izborima. U tom trci bi, nema sumnje, pobijedili.

Obećanja su nastavljena i nakon izborne kampanje, pa najnovije liči na ovo prvo, a to je da će iduće godine biti ograničena cijena pojedinih proizvoda, a neki  čak i jeftiniji. Obećaše, a stručnjaci u startu tu najavu osudiše na propast. Jer po svemu sudeći ni to ograničenje, odnosno pojeftinjenje neće biti primjenjivo na domaćem tržištu, jer jednostavno malo imamo svojih proizvoda i zavisimo od uvoza, što na kraju diktira i samu cijenu koju trgovci stavljaju na rafu.

Svaki pu­t kada je nešto obećano narodu u ovoj inflaciji, dobili su suprotno, odnosno talas poskupljenja. Tako i ovaj put, odmah nakon najnovije mjere za 2023. godinu povodom ograničavanja cijena proizvoda, uslijedile su najave da će za mjesec-dva doći do poskupljenja brašna, što će za sobom povući poskupljenje hljeba i svih drugih pekarskih proizvoda.

Po svemu sudeći, najbolje bi bilo prestati s obećanjima, odnosno u ovom slučaju šalama, da će nešto biti urađeno u ovom periodu inflacije i divljanja cijena na domaćem tržištu, jer nakon toga uvijek uslijedi samo gore.

Tako da, ako već ništa neće biti urađeno, treba prestati i s obećanjima, jer ih je narodu vala više puna kapa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana