Обећање лудом радовање

Маријана Миљић Бјеловук
Обећање лудом радовање

Обећаше нам ове године ограничење цијене хљеба. Обећаше, па сада за векну хљеба дајемо и до 2,40 марака.

Обећаше нам и укидање акциза на гориво од 1. априла, па сада за литар горива дајемо и до 3,50 марака. Не бише акцизе укинуте 1. априла, ни неког наредног првог дана у мјесецу. Ко зна, у том обећању које је пласирано у марту ове године није прецизирано које године ће бити укинуте акцизе, па можда и буду неке наредне, 1. априла?! Али о том-потом.

Обећаше нам и смањење ПДВ-а на основне животне намирнице, мада тада као у претходном случају не наведоше ког датума, али ни годину. Обећаше, а народ за литар млијека мора да скупи 2,40 марака, уље шест, а врећу брашна више од 30 марака.

Обећаше нам мед и млијеко у изборној кампањи, од тога да ће бити отписани дугови до тога да би просјечна плата могла бити 2.000 марака, али и да за новозапослене раднике неће бити плаћан порез. Обећаше и изгубише.

Обећања, односно шале на рачун народа су се током године низали као да је сваки дан 1. април, Дан шале. По свему судећи, све политичке партије, требало би да пријаве бар по једног свог представника у такмичење које се одржава у Ситнишима код Српца, у којем се бирају они који испричају најбољу лаж. Нема сумње да би у том такмичењу побиједили они који доминирају домаћом политичком сценом и збијају свакодневно шале те они који су изгубили на претходним изборима. У том трци би, нема сумње, побиједили.

Обећања су настављена и након изборне кампање, па најновије личи на ово прво, а то је да ће идуће године бити ограничена цијена појединих производа, а неки  чак и јефтинији. Обећаше, а стручњаци у старту ту најаву осудише на пропаст. Јер по свему судећи ни то ограничење, односно појефтињење неће бити примјењиво на домаћем тржишту, јер једноставно мало имамо својих производа и зависимо од увоза, што на крају диктира и саму цијену коју трговци стављају на рафу.

Сваки пу­т када је нешто обећано народу у овој инфлацији, добили су супротно, односно талас поскупљења. Тако и овај пут, одмах након најновије мјере за 2023. годину поводом ограничавања цијена производа, услиједиле су најаве да ће за мјесец-два доћи до поскупљења брашна, што ће за собом повући поскупљење хљеба и свих других пекарских производа.

По свему судећи, најбоље би било престати с обећањима, односно у овом случају шалама, да ће нешто бити урађено у овом периоду инфлације и дивљања цијена на домаћем тржишту, јер након тога увијек услиједи само горе.

Тако да, ако већ ништа неће бити урађено, треба престати и с обећањима, јер их је народу вала више пуна капа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана