Nisu krivi radnici

Anita Janković Rečević
Nisu krivi radnici

Poreska uprava RS ovog decembra sprovodi kampanju “Recite NE platama u koverti” kako bi suzbila tu negativnu pojavu. Nadležni kampanjom nastoje probuditi svijest radnika o značaju isplate kompletne zarade na račun uvjeravajući ih kako je to krucijalno za njihovu budućnost, jer će im isplata kompletne zarade na račun osigurati veća primanja u penzionerskim danima, a time i bezbrižniju budućnost.

Kampanje sa istim ciljem Poreska uprava RS sprovodila je i prethodnih godina, a činjenica da je ove godine u Banjaluci u jednoj velikoj firmi utvrđena isplata dijela plata u gotovom novcu i da je taj poslodavac radnike zakinuo za nevjerovatnih 6,8 miliona KM, koliko iznose novoutvrđene obaveze, pokazuje da je ta negativna pojava i dalje i te kako prisutna u Republici Srpskoj. U kolikoj mjeri najbolje znaju sami radnici, poslodavci koji pribjegavaju isplati zarada na taj način, a vrlo dobro su upućeni i nadležni. Samo, istini za volju, očigledno zaobilaze ili odlažu obračun sa tim privrednicima koji krše zakon.

Ostaje nejasno zašto institucije za sve ove godine nisu uspostavile odgovarajući mehanizam koji bi kaznio ili eliminisao poslodavce iz realnog sektora koji plate isplaćuju u gotovini, nanoseći tako štetu državi kroz utaju poreza, ali i radnicima kojima uplaćuje manje doprinosa što u konačnici znači i nižu penziju kada dođe vrijeme za penzionisanje.   

Radnicima se donekle prigovara da ne sarađuju sa inspektorima i da svjesno prećutkuju da im se plata isplaćuje u gotovini. Ali, gospodo draga, nisu radnici krivi za plate u koverti. Većina njih iz straha da ne ostane bez posla, boreći se za sopstvenu egzistenciju, pristaje na uslove koje im serviraju domaći poslodavci.

Oni koji nisu htjeli da pristanu na takve uslove spakovali su kofere, radne knjižice i uputili se ka zemljama Zapada gdje se radnička prava poštuju. Onima koji su otišli očigledno da nije bilo do saradnje sa inspektorima, jer su vjerovatno bili ubijeđeni da to neće “piti vode” i da će se njihov poslodavac, koji je prekršio zakon, oduprijeti sankcijama na svima dobro poznate načine.  

Takva postupanja dovela su nas u situaciju u kojoj se danas nalazimo, a to je da ne postoji grana privrede koja nije suočena sa nedostatkom stručne radne snage. Nije radnike iz zemlje otjerala samo mala plata, već loši uslovi rada, dugogodišnje kršenje njihovih prava i nemar nadležnih da ih zaštiti. Nadležni ne mogu od radnika tražiti partnera u obračunu sa poslodavcima. Taj posao moraju realizovati sopstvenim snagama ili uz pomoć savjesnih privrednika jer i njima ide u prilog da se kazne oni koji rade mimo propisa budući da predstavljaju nelojalnu konkurenciju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana