Нису криви радници

Анита Јанковић Речевић
Нису криви радници

Пореска управа РС овог децембра спроводи кампању “Реците НЕ платама у коверти” како би сузбила ту негативну појаву. Надлежни кампањом настоје пробудити свијест радника о значају исплате комплетне зараде на рачун увјеравајући их како је то круцијално за њихову будућност, јер ће им исплата комплетне зараде на рачун осигурати већа примања у пензионерским данима, а тиме и безбрижнију будућност.

Кампање са истим циљем Пореска управа РС спроводила је и претходних година, а чињеница да је ове године у Бањалуци у једној великој фирми утврђена исплата дијела плата у готовом новцу и да је тај послодавац раднике закинуо за невјероватних 6,8 милиона КМ, колико износе новоутврђене обавезе, показује да је та негативна појава и даље и те како присутна у Републици Српској. У коликој мјери најбоље знају сами радници, послодавци који прибјегавају исплати зарада на тај начин, а врло добро су упућени и надлежни. Само, истини за вољу, очигледно заобилазе или одлажу обрачун са тим привредницима који крше закон.

Остаје нејасно зашто институције за све ове године нису успоставиле одговарајући механизам који би казнио или елиминисао послодавце из реалног сектора који плате исплаћују у готовини, наносећи тако штету држави кроз утају пореза, али и радницима којима уплаћује мање доприноса што у коначници значи и нижу пензију када дође вријеме за пензионисање.   

Радницима се донекле приговара да не сарађују са инспекторима и да свјесно прећуткују да им се плата исплаћује у готовини. Али, господо драга, нису радници криви за плате у коверти. Већина њих из страха да не остане без посла, борећи се за сопствену егзистенцију, пристаје на услове које им сервирају домаћи послодавци.

Они који нису хтјели да пристану на такве услове спаковали су кофере, радне књижице и упутили се ка земљама Запада гдје се радничка права поштују. Онима који су отишли очигледно да није било до сарадње са инспекторима, јер су вјероватно били убијеђени да то неће “пити воде” и да ће се њихов послодавац, који је прекршио закон, одупријети санкцијама на свима добро познате начине.  

Таква поступања довела су нас у ситуацију у којој се данас налазимо, а то је да не постоји грана привреде која није суочена са недостатком стручне радне снаге. Није раднике из земље отјерала само мала плата, већ лоши услови рада, дугогодишње кршење њихових права и немар надлежних да их заштити. Надлежни не могу од радника тражити партнера у обрачуну са послодавцима. Тај посао морају реализовати сопственим снагама или уз помоћ савјесних привредника јер и њима иде у прилог да се казне они који раде мимо прописа будући да представљају нелојалну конкуренцију. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана