Nema nade

Anita Janković Rečević
Nema nade

U oporavak poljoprivredne proizvodnje malo ko u BiH, a ko živi od tog mukotrpnog posla, zaista vjeruje.

Ti ljudi se iz sezone u sezonu suočavaju sa sve poraznijim brojevima u vezi sa proizvodnjom, uvozom, plasmanom koji čak ni u statistici više nisu dobri, a kamoli u realnim pokazateljima.

I tako je ,nažalost, u svim sektorima, od stočarstva, ratarstva, povrtarstva pa sve do voćarstva. Problema niko nije pošteđen.

Pritisnuti slabim prinosima, raznim bolestima koje napadaju farme, vremenskim neprilikama, niskom cijenom otkupa i višegodišnjim gubicima još jedan proizvodni ciklus dočekuju u neizvjesnosti zbog koje ne znaju ni kako da skroje ovogodišnje planove rada.

U kakvoj su poziciji, dovoljno ilustruje podatak da je uvoz žive stoke u BiH lani bio 40 puta veći do izvoza.

Na strano tržište domaći uzgajivači plasirali su magarce, svinje, konje i živinu u vrijednosti od 2,158 miliona KM, dok je, s druge strane, uvoz premašio 88,906 miliona KM.

Uzgajivači koza, ovaca i svinja su, blago rečeno, ogorčeni situacijom u koju su zapali. Zbog višegodišnje nerentabilne proizvodnje farme im zjape gotovo poluprazne, dok su oni sve siromašniji.

Niko od njih nema rješenje kako da se bori sa prekomjernim uvozom životinja i mesa, čijim cijenama ne mogu parirati. A manjka im znanja i za borbu sa vremenskim nepogodama koje “popasu” ljetinu u dobrom procentu svake godine.

Međutim, uprkos tome što se nedaće redaju jedna za drugom, stiče se utisak da ta situacija ne brine nikog u zemlji, izuzev one koji mukotrpnim poslovima u štali i njivi sebi obezbjeđuju koru hljeba. Čak i mnogi među njima gube osjećaj za borbu i dižu ruke od proizvodnje, naročito mlađe generacije kojima nije cilj nastavak tradicije i čuvanje ognjišta koje su podizali njihovi očevi i djedovi.

Pandemija virusa korona, kao i sukobi u Ukrajini su nas naučili da, ako nemamo svoju hranu, ne možemo se previše pouzdati u svijet. Uvoz, od kojeg toliko zavisimo, zakaže baš kad nam najviše treba.

Agrarni budžet i ove će godine biti 180 miliona KM, baš kao što je bio i lani, s tim da proizvođači očekuju pravedniju i logičniju raspodjelu novca. Priželjkuju upumpavanje desetina miliona maraka u direktnu proizvodnju, a ne kapitalne investicije, što je bio slučaj prethodnih godina. Jer šta im znače nove, moderne mašine kad su im štale i njive prazne? Od čega, na kraju, i da kupe te traktore kad ne prihoduju, pa sabiraju gubitke.

Nadležni, koji im kroje sudbinu, trebalo bi dobro da analiziraju situaciju i uvide ko to od jedne marke može napraviti deset, te da te sektore i subvencionišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana