Nasilnici na putevima

Danijela Bajić
Nasilnici na putevima

Svaki dan je novi izazov i novi rizik. Prije nego što odem na posao, ukućani mi svaki put požele sreću uz istu rečenicu “Čuvaj se, nikad ne znaš ko ti ide u susret”. Tačno kao da silazim u rudnik da radim, a ne da razvozim robu marketima.

Ovim riječima jedan komercijalista opisuje svoj redovan radni dan. Svaki dan biti na točkovima jedan je od najstresnijih zanimanje današnjice, posebno u gradovima poput Banjaluke. Žurba i jurcanje da se sve stigne krivci su za brojne nesreće na putevima, a oni koji su svaki dan za volanom i na putevima izloženi su svakodnevnoj opasnosti.

Tome u prilog govore podaci da je lani policija u Srpskoj ispisala 135.000 kazni zbog prekoračenja brzine koja je u crno zavila sigurno na desetine porodica. U ovu statistiku nisu uračunate svakodnevne saobraćajke koje nemaju veze sa prekoračenjem brzine.

Da nasilna vožnja ne bira žrtve, pokazuju činjenice da su one često i djeca koja su tek počela živjeti.

Poražavajući je podatak da je, uprkos presretačima i sve većem broju radara, čestim policijskim kontrolama i visokim kaznama, na putevima u Republici Srpskoj i dalje na hiljade bahatih i nesavjesnih vozača, koji uglavnom iz nekog svog ćeifa, kako bi se dokazali i pokazali, stisnu gas.  

Postavlja se pitanje da li oni koji jurcaju ulicama ijednog sekunda pomisle na djecu koja su tek stasala da ponesu đačku torbu na ramenima?

Teško, jer bi onda bar dva puta razmislili prije nego projure brzinom većom od 100 kilometara na sat na putevima na kojima je ograničenje brzine duplo manje.

Ispred svakog znaka za ograničavanje brzine, zajedno sa brojem nastradalih na tom mjestu, nešto slično brojaču budžetske potrošnje koji je postavljen u najprometnijoj sarajevskoj ulici, trebalo bi velikim slovima da piše “USPORITE “, mada je pitanje koliko bi i to uticalo na pojedine vozače koji očigledno ne mare ni za svoj, a kamoli tuđi život.

Samo jedan sekund nepažnje vodi do tragedije koja ostavlja trajne, posljedice i na one koji pukom srećom prežive nesreću. Takvih primjera je, takođe, mnogo.

Više čovjek ne zna šta bi bilo pametno uraditi kako bi veliki broj crnih scenarija na putevima Srpske bio spriječen.

I kolike god da budu kazne visoke, sigurno je da se situacija neće promijeniti sve dok pojedinac u svojoj glavi ne skonta da jurcajući ulicom ugrožava i druge učesnike u saobraćaju, između ostalog pješake, kojima je, takođe, potrebna posebna edukacija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana