Насилници на путевима

Данијела Бајић
Насилници на путевима

Сваки дан је нови изазов и нови ризик. Прије него што одем на посао, укућани ми сваки пут пожеле срећу уз исту реченицу “Чувај се, никад не знаш ко ти иде у сусрет”. Тачно као да силазим у рудник да радим, а не да развозим робу маркетима.

Овим ријечима један комерцијалиста описује свој редован радни дан. Сваки дан бити на точковима један је од најстреснијих занимање данашњице, посебно у градовима попут Бањалуке. Журба и јурцање да се све стигне кривци су за бројне несреће на путевима, а они који су сваки дан за воланом и на путевима изложени су свакодневној опасности.

Томе у прилог говоре подаци да је лани полиција у Српској исписала 135.000 казни због прекорачења брзине која је у црно завила сигурно на десетине породица. У ову статистику нису урачунате свакодневне саобраћајке које немају везе са прекорачењем брзине.

Да насилна вожња не бира жртве, показују чињенице да су оне често и дјеца која су тек почела живјети.

Поражавајући је податак да је, упркос пресретачима и све већем броју радара, честим полицијским контролама и високим казнама, на путевима у Републици Српској и даље на хиљаде бахатих и несавјесних возача, који углавном из неког свог ћеифа, како би се доказали и показали, стисну гас.  

Поставља се питање да ли они који јурцају улицама иједног секунда помисле на дјецу која су тек стасала да понесу ђачку торбу на раменима?

Тешко, јер би онда бар два пута размислили прије него пројуре брзином већом од 100 километара на сат на путевима на којима је ограничење брзине дупло мање.

Испред сваког знака за ограничавање брзине, заједно са бројем настрадалих на том мјесту, нешто слично бројачу буџетске потрошње који је постављен у најпрометнијој сарајевској улици, требало би великим словима да пише “УСПОРИТЕ “, мада је питање колико би и то утицало на поједине возаче који очигледно не маре ни за свој, а камоли туђи живот.

Само један секунд непажње води до трагедије која оставља трајне, посљедице и на оне који пуком срећом преживе несрећу. Таквих примјера је, такође, много.

Више човјек не зна шта би било паметно урадити како би велики број црних сценарија на путевима Српске био спријечен.

И колике год да буду казне високе, сигурно је да се ситуација неће промијенити све док појединац у својој глави не сконта да јурцајући улицом угрожава и друге учеснике у саобраћају, између осталог пјешаке, којима је, такође, потребна посебна едукација. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана