Naivni i pohlepni

Anita Janković Rečević
Naivni i pohlepni

Da se ni za ­šta može dobiti mnogo, lakovjerna je i pohlepna misao koja se na kraju obično skupo plati.

Zna to nekolicina i te kako naivnih građana Srpske koje su sajber lopovi putem takozvanih “Nigerijskih prevara” za pet godina ojadili za oko 230.000 KM. U tom periodu, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, registrovano je 17 slučajeva ove prevare u virtuelnom svijetu, a iznos izgubljenog novca varirao je od slučaja do slučaja. Ako bismo računali prosjek u odnosu na broj prevara i iznos otuđenog novca, materijalna šteta po slučaju iznosi nešto više od 13.500 maraka. Parafrazirajući, to znači da je jedan pojedinac uplatio više hiljada maraka potpuno nepoznatoj osobi sa interneta koja mu je servirala priču o nasljedstvu dalekog rođaka u inostranstvu koji nema bližih srodnika i baš je on srećnik kojeg čekaju milioni. Kako su građani olako upali u zamku i povjerovali da će im neko tek tako pokloniti milione, nije baš najjasnije. Razlog može biti neinformisanost, informatička nepismenost, pretjerana naivnost ili pak ogromna pohlepa.

Staru poslovicu “tamo gdje kažu da je mnogo jagoda, malu kanticu ponesi” prevareni građani Srpske, po svemu sudeći, nikada nisu čuli, ili moguće i da jesu, ali ih je pohlepa za novcem toliko zaslijepila da nisu ni na momenat posumnjali da bi mogli biti prevareni.

U ljudskoj prirodi je da konstantno težimo boljem, svi želimo više od onog što imamo, počevši od obrazovanja, ljubavi, lagodnijeg života, i na kraju tog novca od kojeg zavisi kvalitet življenja.  

Međutim, kad nešto zvuči suviše dobro, teško da može biti i istinito, to dođe kao neko pravilo. Optimisti će reći da je tvrdnja suviše pesimistična, ali u 90 odsto slučajeva pokaže se kao nepogrešiva. A na internetu je sve upravo tako. Atraktivnije, ekskluzivnije, lepršavije i primamljivije u odnosu na realan život. Digitalni svijet, koji je samo prividno ružičast, sve više je dio realnog, stvarnog života jer ljudi u njemu slave, raduju se, šopinguju, uče, sklapaju prijateljstva, poslove, pa i brakove. More ličnih informacija koje korisnici ostavljaju na platformama dalo je mogućnost lopovima da razvijaju nove načine prevara do to mjere da su prevareni postali svakodnevica. Rizično i neoprezno ponašanje u sajber prostoru mnoge je koštalo krađe identiteta, raznih vidova finansijske štete, gubitka ugleda, problema u privatnom i poslovnom životu i slično. Iskustva prevarenih građana treba da budu za nauk drugim korisnicima interneta u Srpskoj da, kad neprirodno čezneš za nečim, obično ostaneš i bez onog što imaš. Gramzivost za brzom i lakom zaradom može imati samo štetne posljedice za onog ko to želi jer bogatstvo, bar ono legalno, preko noći nemoguća je misija.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana