Наивни и похлепни

Анита Јанковић Речевић
Наивни и похлепни

Да се ни за ­шта може добити много, лаковјерна је и похлепна мисао која се на крају обично скупо плати.

Зна то неколицина и те како наивних грађана Српске које су сајбер лопови путем такозваних “Нигеријских превара” за пет година ојадили за око 230.000 КМ. У том периоду, према подацима Министарства унутрашњих послова РС, регистровано је 17 случајева ове преваре у виртуелном свијету, а износ изгубљеног новца варирао је од случаја до случаја. Ако бисмо рачунали просјек у односу на број превара и износ отуђеног новца, материјална штета по случају износи нешто више од 13.500 марака. Парафразирајући, то значи да је један појединац уплатио више хиљада марака потпуно непознатој особи са интернета која му је сервирала причу о насљедству далеког рођака у иностранству који нема ближих сродника и баш је он срећник којег чекају милиони. Како су грађани олако упали у замку и повјеровали да ће им неко тек тако поклонити милионе, није баш најјасније. Разлог може бити неинформисаност, информатичка неписменост, претјерана наивност или пак огромна похлепа.

Стару пословицу “тамо гдје кажу да је много јагода, малу кантицу понеси” преварени грађани Српске, по свему судећи, никада нису чули, или могуће и да јесу, али их је похлепа за новцем толико заслијепила да нису ни на моменат посумњали да би могли бити преварени.

У људској природи је да константно тежимо бољем, сви желимо више од оног што имамо, почевши од образовања, љубави, лагоднијег живота, и на крају тог новца од којег зависи квалитет живљења.  

Међутим, кад нешто звучи сувише добро, тешко да може бити и истинито, то дође као неко правило. Оптимисти ће рећи да је тврдња сувише песимистична, али у 90 одсто случајева покаже се као непогрешива. А на интернету је све управо тако. Атрактивније, ексклузивније, лепршавије и примамљивије у односу на реалан живот. Дигитални свијет, који је само привидно ружичаст, све више је дио реалног, стварног живота јер људи у њему славе, радују се, шопингују, уче, склапају пријатељства, послове, па и бракове. Море личних информација које корисници остављају на платформама дало је могућност лоповима да развијају нове начине превара до то мјере да су преварени постали свакодневица. Ризично и неопрезно понашање у сајбер простору многе је коштало крађе идентитета, разних видова финансијске штете, губитка угледа, проблема у приватном и пословном животу и слично. Искуства преварених грађана треба да буду за наук другим корисницима интернета у Српској да, кад неприродно чезнеш за нечим, обично останеш и без оног што имаш. Грамзивост за брзом и лаком зарадом може имати само штетне посљедице за оног ко то жели јер богатство, бар оно легално, преко ноћи немогућа је мисија.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана