Mlijeko na radaru

Miloš Vasiljević
Mlijeko na radaru

Prvi rezultati češljanja knjiga potvrdili su kršenje propisanih marži prilikom prodaje mlijeka u Srpskoj pa su pojedinci već kažnjeni i moraće da snize cijene mlijeka i mliječnih proizvoda.

Dug je proces da bi litar mlijeka, jogurta ili kajmak stigao do prodavnice. Farmeri su oni koji su  posljednjih godina najnezadovoljniji pa smo u više navrata čuli da će “prosuti mlijeko, jer nemaju gotovo nikakvu korist”.

Cijene mlijeka abnormalno su porasle u posljednjih pola godine pa polako, ali sigurno mliječni proizvodi postaju luksuz. Razne su nelogičnosti i nepravilnosti prisutne, pa je nevjerovatno da litar u marketima košta oko 2,50 maraka dok je kod kooperanata cijena minimalna, nešto malo više od pola marke.

I konačno je došlo vrijeme da se tome stane u kraj, a ovo je prvi, i te­ kako važan korak.

Najviše gubimo mi, obični građani koji smo prinuđeni da kupujemo mlijeko po basnoslovnim cijenama.  

Farmeri, bilo oni veliki kojima je ovo osnovni izvor prihoda sa 50 i više grla goveda, ili oni mali koji na taj način popravljaju kućni budžet, godinama su nezadovoljni statusom.

Kontrole su neophodne da bi se konačno reklo: “Dosta je!”

Našem narodu inflacija je zadala mnoge probleme i nedaće, a posebno prilikom nabavke osnovnih životnih namirnica. Kako se boriti sa poskupljenjima, često se pitaju građani, a još češće da li te cijene neko kontroliše.

I dok su kajmak i sir nekada bili nezaobilazan dio menija, danas je neka sasvim drugačija slika. Za kilogram iole kvalitetnog kajmaka potrebno je izdvojiti najmanje 25 maraka. Postavlja se logično pitanje da li je to realno, ali i ko može priuštiti sebi taj luksuz.

Došlo je vrijeme da se stane u kraj divljanju cijena koje se kose sa realnošću, ali i, s druge strane, da se farmeri kroz podsticaje zadrže kako bismo sačuvali selo, ali i kvalitetne proizvode.

Nije opravdano da se za deset maraka mogu kupiti samo četiri litra mlijeka.

Kontrola, kontrola, kontrola... I to ne samo mlijeka nego apsolutno svih namirnica. Neko mora odgovarati, a s druge strane, cijene treba da budu proporcionalne našim primanjima za koja svi znamo kakva su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odbrana korijena
Odbrana korijena
Zaštita žena
Zaštita žena
Njemačka
Njemačka
Građanska BiH i tri prsta
Građanska BiH i tri prsta
Stvarno najveći
Stvarno najveći
Oteto prokleto
Oteto prokleto
Problemi tek slijede
Problemi tek slijede
Novi saziv, stari problemi
Novi saziv, stari problemi
Nečasna zarada
Nečasna zarada
Nostalgija
Nostalgija
Bajke u doba krize
Bajke u doba krize
Korak ispred
Korak ispred
Iz plusa u minus
Iz plusa u minus
A šta ćete sad?
A šta ćete sad?
Zaboravljena korona
Zaboravljena korona
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana