Млијеко на радару

Милош Васиљевић
Млијеко на радару

Први резултати чешљања књига потврдили су кршење прописаних маржи приликом продаје млијека у Српској па су појединци већ кажњени и мораће да снизе цијене млијека и млијечних производа.

Дуг је процес да би литар млијека, јогурта или кајмак стигао до продавнице. Фармери су они који су  посљедњих година најнезадовољнији па смо у више наврата чули да ће “просути млијеко, јер немају готово никакву корист”.

Цијене млијека абнормално су порасле у посљедњих пола године па полако, али сигурно млијечни производи постају луксуз. Разне су нелогичности и неправилности присутне, па је невјероватно да литар у маркетима кошта око 2,50 марака док је код коопераната цијена минимална, нешто мало више од пола марке.

И коначно је дошло вријеме да се томе стане у крај, а ово је први, и те­ како важан корак.

Највише губимо ми, обични грађани који смо принуђени да купујемо млијеко по баснословним цијенама.  

Фармери, било они велики којима је ово основни извор прихода са 50 и више грла говеда, или они мали који на тај начин поправљају кућни буџет, годинама су незадовољни статусом.

Контроле су неопходне да би се коначно рекло: “Доста је!”

Нашем народу инфлација је задала многе проблеме и недаће, а посебно приликом набавке основних животних намирница. Како се борити са поскупљењима, често се питају грађани, а још чешће да ли те цијене неко контролише.

И док су кајмак и сир некада били незаобилазан дио менија, данас је нека сасвим другачија слика. За килограм иоле квалитетног кајмака потребно је издвојити најмање 25 марака. Поставља се логично питање да ли је то реално, али и ко може приуштити себи тај луксуз.

Дошло је вријеме да се стане у крај дивљању цијена које се косе са реалношћу, али и, с друге стране, да се фармери кроз подстицаје задрже како бисмо сачували село, али и квалитетне производе.

Није оправдано да се за десет марака могу купити само четири литра млијека.

Контрола, контрола, контрола... И то не само млијека него апсолутно свих намирница. Неко мора одговарати, а с друге стране, цијене треба да буду пропорционалне нашим примањима за која сви знамо каква су.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана