Mitovi i činjenice

Veljko Zeljković
Mitovi i činjenice

Prije par dana na “Tviter” nalogu NATO saveza zvaničnici ove vojne organizacije su se bavili mitovima i činjenicama, navodeći kako je za loš imidž ove Alijanse u svijetu kriva ruska propaganda. Smatraju da je Rusija u najveća prijetnja globalnoj bezbjednosti. A onda su sve to lijepo i “argumentovano” obrazložili, onako bajkovito, navodeći koji su sve to mitovi, a šta su navodno činjenice.

Kao prvo, naglašavaju da je pogrešan mit da je NATO u ratu s Rusijom, poručujući kako ovaj vojni savez ne traži konfrontaciju ni sa jednom državom. Ovdje bi se mogla upotrijebiti ona narodna “da li ćete vjerovati meni ili svojim očima”. Ovaj vojni savez je sličan nekadašnjoj Međunarodnoj kriznoj grupi koja je stvarala krize da bi poslije njima upravljala.

Kao drugi mit su naveli da je NATO obećao Rusiji da se neće širiti nakon hladnog rata. Takav dogovor, kako kažu, nikada nije postignut, kao ni onaj da se neće širiti nakon ujedinjenja Njemačke. Naveli su: “Izraz proširenje je dio mita. NATO nije tražio nove članice, niti želio “širenje prema istoku”. Ovaj savez poštuje pravo svake nacije da odabere vlastiti put”. U kom to paralelnom svijetu žive ovi NATO razbijači mitova?! Zemlje koje im se u posljednje vrijeme priključuju rade to isključivo zbog straha od odmazde. Još gora je njihova konstatacija kako NATO nije agresivan, te da on ne traži konfrontaciju i ne predstavlja prijetnju nikome. Da smo kojim slučajem doživjeli amneziju, možda bi u sve ovo i mogli povjerovati.

Autori ovog “izvještaja”, kao još jedan od velikih mitova, navode da “NATO opkoljava Rusiju”. Kažu kako ni to nije tačno, te da se nakon pridruživanja Finske, samo 11 odsto kopnene granice ove Alijanse graniči sa Rusijom. Poručuju i kako niko nije gurnuo Rusiju u ćošak, jer je “teško opkoliti zemlju koja ima jedanaest vremenskih zona”. Kada se pogledaju geografske karte, od prije recimo tridesetak godina, NATO je izbio na granice Rusije u dužini koja se mjeri hiljadama kilometara. Tampon zona između Rusije i NATO-a u Evropi više ne postoji. Ostala je samo Ukrajina.  

Na kraju su se osvrnuli na još jedan navodni mit - da NATO operacije izvan područja dokazuju da savez nije defanzivan. Osvrnuli su se na bombardovanje BiH i Srbije, odnosno Kosova, ali i Libije. NATO-vi razbijači mitova smatraju da je ovaj vojni savez radio sve u skladu sa međunarodnim propisima. Do čega su dovele njihove pomenute mirovne misije - tone osiromašenog uranijuma i na hiljade ljudi oboljelih od raka. Ako je to spasavanje civila... Ako su toliko čisti i pošteni, kako tvrde, zbog čega smatraju da nijedna tužba protiv njih nije validna?! Čestit i pošten se nema čega bojati. Zaboravili su da pomenu i kako su tokom devedesetih godina bili aktivni učesnik rata u BiH, koristeći aerodrom u Tuzli za dopremanje ogromnih količina naoružanja, ali i mudžahedina.

Takođe, kada se govori o NATO-u, nikako ne treba zaboraviti pomenuti da potpunu kontrolu nad njim imaju SAD. One preko njega sprovode svoju agresivnu spoljnu politiku. Interesantno, dok je Donald Tramp bio predsjednik SAD, u svijetu je bilo koliko-toliko mirno. Stabilno. Čak je i sam Tramp isticao kako bi Amerika trebalo da izađe iz NATO-a.  Koštalo ga je to. Dolaskom Bajdena na vlast, odnosno njegove regimente iz 90-tih, ponovo je buknulo širom svijeta. Na kraju, čovjek ne može, a da se ne zapita - šta bi se desilo kada bi sve zemlje, u nekom trenutku, postale dio NATO-a?! Vjerovatno bi na red došao kosmos i maligni uticaj vanzemaljaca.

Zaključak - pričama o mitovima i činjenicama NATO zvaničnici samo potvrđuju onu staru narodnu - da su grešni uvijek najglasniji, te da imaju potrebu da se stalno pravdaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana