Митови и чињенице

Вељко Зељковић
Митови и чињенице

Прије пар дана на “Твитер” налогу НАТО савеза званичници ове војне организације су се бавили митовима и чињеницама, наводећи како је за лош имиџ ове Алијансе у свијету крива руска пропаганда. Сматрају да је Русија у највећа пријетња глобалној безбједности. А онда су све то лијепо и “аргументовано” образложили, онако бајковито, наводећи који су све то митови, а шта су наводно чињенице.

Као прво, наглашавају да је погрешан мит да је НАТО у рату с Русијом, поручујући како овај војни савез не тражи конфронтацију ни са једном државом. Овдје би се могла употријебити она народна “да ли ћете вјеровати мени или својим очима”. Овај војни савез је сличан некадашњој Међународној кризној групи која је стварала кризе да би послије њима управљала.

Као други мит су навели да је НАТО обећао Русији да се неће ширити након хладног рата. Такав договор, како кажу, никада није постигнут, као ни онај да се неће ширити након уједињења Њемачке. Навели су: “Израз проширење је дио мита. НАТО није тражио нове чланице, нити желио “ширење према истоку”. Овај савез поштује право сваке нације да одабере властити пут”. У ком то паралелном свијету живе ови НАТО разбијачи митова?! Земље које им се у посљедње вријеме прикључују раде то искључиво због страха од одмазде. Још гора је њихова констатација како НАТО није агресиван, те да он не тражи конфронтацију и не представља пријетњу никоме. Да смо којим случајем доживјели амнезију, можда би у све ово и могли повјеровати.

Аутори овог “извјештаја”, као још један од великих митова, наводе да “НАТО опкољава Русију”. Кажу како ни то није тачно, те да се након придруживања Финске, само 11 одсто копнене границе ове Алијансе граничи са Русијом. Поручују и како нико није гурнуо Русију у ћошак, јер је “тешко опколити земљу која има једанаест временских зона”. Када се погледају географске карте, од прије рецимо тридесетак година, НАТО је избио на границе Русије у дужини која се мјери хиљадама километара. Тампон зона између Русије и НАТО-а у Европи више не постоји. Остала је само Украјина.  

На крају су се осврнули на још један наводни мит - да НАТО операције изван подручја доказују да савез није дефанзиван. Осврнули су се на бомбардовање БиХ и Србије, односно Косова, али и Либије. НАТО-ви разбијачи митова сматрају да је овај војни савез радио све у складу са међународним прописима. До чега су довеле њихове поменуте мировне мисије - тоне осиромашеног уранијума и на хиљаде људи обољелих од рака. Ако је то спасавање цивила... Ако су толико чисти и поштени, како тврде, због чега сматрају да ниједна тужба против њих није валидна?! Честит и поштен се нема чега бојати. Заборавили су да помену и како су током деведесетих година били активни учесник рата у БиХ, користећи аеродром у Тузли за допремање огромних количина наоружања, али и муџахедина.

Такође, када се говори о НАТО-у, никако не треба заборавити поменути да потпуну контролу над њим имају САД. Оне преко њега спроводе своју агресивну спољну политику. Интересантно, док је Доналд Трамп био предсједник САД, у свијету је било колико-толико мирно. Стабилно. Чак је и сам Трамп истицао како би Америка требало да изађе из НАТО-а.  Коштало га је то. Доласком Бајдена на власт, односно његове регименте из 90-тих, поново је букнуло широм свијета. На крају, човјек не може, а да се не запита - шта би се десило када би све земље, у неком тренутку, постале дио НАТО-а?! Вјероватно би на ред дошао космос и малигни утицај ванземаљаца.

Закључак - причама о митовима и чињеницама НАТО званичници само потврђују ону стару народну - да су грешни увијек најгласнији, те да имају потребу да се стално правдају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана