Komentar dana

Dragana Keleč
Komentar dana

Tržište rada

Da li ste se ikada zapitali, dok ste još na svom radnom mjestu, da je možda bolje da potražite novi posao? Da li ste pomislili da je tamo neka druga firma i neki drugi šef rješenje za sve vaše probleme, ili jednostavno da vam je već svega preko glave i da više ne možete da izdržite? Pretpostavićemo da jeste!

Međutim, nameće se i drugo pitanje, a to je da li ste razmišljali o tome koliko je u današnje vrijeme krize i besparice teško doći do zaposlenja dok armija mladih čeka na svoj prvi posao, a o ljudima zrelijih godina da ne govorimo?

Imati posao u današnje vrijeme, nažalost, postala je privilegija. One koji su imali sreću da koriste tu privilegiju, međutim, muče drugi problemi. Mala ili neredovna plata u vrhu su liste, ali ni takve nisu zagarantovane.

Regionalno istraživanje koje je sprovedeno na tržištu rada u BiH, Srbiji i Hrvatskoj pozabavilo se upravo ovim i sličnim pitanjima. Zbog ekonomske krize, polovina poslodavaca u BiH prošle godine smanjili su plate zaposlenima, što je daleko bolje nego da su im uskratili zaposlenje, dok su njih 30 odsto bili primorani da otpuste radnike, što je sa druge strane najmanje otkaza u odnosu na zemlje regiona.

Polovina ispitanih u BiH, Srbiji, ali i Hrvatskoj strahuje za svoj posao, dok su najskloniji promjeni poslova radnici u Srbiji pa ih mogući otkazi vjerovatno najmanje i sekiraju.

Naši radnici nalaze se u "zlatnoj sredini", i to sa 55 odsto ispitanika, koji su spremni da napuste svoj posao, dok polovina Hrvata trenutno ne želi ili nisu uopšte razmišljali da potraže novog gazdu.

Zanimljivo je da se stavovi o tome šta je važno za pronalazak zaposlenja ne razlikuju bez obzira na zemlju. U sve tri zemlje više od 70 odsto ispitanika izjasnili su se da se do posla stiže najlakše "sa vezom".

Možda je to i važniji problem od ekonomske krize koja nas je zahvatila. Kako da svi nezaposleni nađu "vezu". Čak i kada bi je našli neko je opet imao "jaču vezu" pa su ostali na ulici. Naše društvo svakim danom propada u korupciji, a prognoze su loše jer bi nju trebalo da suzbiju oni koji su "veza za posao".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana