Коментар дана

Драгана Келеч
Коментар дана

Тржиште рада

Да ли сте се икада запитали, док сте још на свом радном мјесту, да је можда боље да потражите нови посао? Да ли сте помислили да је тамо нека друга фирма и неки други шеф рјешење за све ваше проблеме, или једноставно да вам је већ свега преко главе и да више не можете да издржите? Претпоставићемо да јесте!

Међутим, намеће се и друго питање, а то је да ли сте размишљали о томе колико је у данашње вријеме кризе и беспарице тешко доћи до запослења док армија младих чека на свој први посао, а о људима зрелијих година да не говоримо?

Имати посао у данашње вријеме, нажалост, постала је привилегија. Оне који су имали срећу да користе ту привилегију, међутим, муче други проблеми. Мала или нередовна плата у врху су листе, али ни такве нису загарантоване.

Регионално истраживање које је спроведено на тржишту рада у БиХ, Србији и Хрватској позабавило се управо овим и сличним питањима. Због економске кризе, половина послодаваца у БиХ прошле године смањили су плате запосленима, што је далеко боље него да су им ускратили запослење, док су њих 30 одсто били приморани да отпусте раднике, што је са друге стране најмање отказа у односу на земље региона.

Половина испитаних у БиХ, Србији, али и Хрватској страхује за свој посао, док су најсклонији промјени послова радници у Србији па их могући откази вјероватно најмање и секирају.

Наши радници налазе се у "златној средини", и то са 55 одсто испитаника, који су спремни да напусте свој посао, док половина Хрвата тренутно не жели или нису уопште размишљали да потраже новог газду.

Занимљиво је да се ставови о томе шта је важно за проналазак запослења не разликују без обзира на земљу. У све три земље више од 70 одсто испитаника изјаснили су се да се до посла стиже најлакше "са везом".

Можда је то и важнији проблем од економске кризе која нас је захватила. Како да сви незапослени нађу "везу". Чак и када би је нашли неко је опет имао "јачу везу" па су остали на улици. Наше друштво сваким даном пропада у корупцији, а прогнозе су лоше јер би њу требало да сузбију они који су "веза за посао".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана