Ko svetog Petra kajgana

Milijana Latinović
Ko svetog Petra kajgana

Talas poskupljenja sa kojim se stanovnici Republike Srpske bore već duže od godinu nije zaobišao ni cvjećare, u kojima su podigli cijene cvijeća čak i duplo. Sve doskoro ruža je koštala tri i po marke, potom pet, a za ovogodišnji Dan žena, kažu, biće i sedam maraka.

Po kojoj cijeni cvjećari tu istu ružu nabavljaju, državna je tajna o kojoj se ne priča. A i zašto bi cvjećari otkrivali koliko zarade na samo jednoj ruži? A zaradiće sigurno.

Teško da će 8. mart proći bez gužvi u cvjećarama i drugim poklon šopovima, malo iz ljubavi, a mnogo više iz svih onih drugih razloga, da se priča, da budu viđeni kako izlaze sa ogromnim buketima i skupim poklonima.

Mali znak pažnje, neka sitnica kupljena od srca sigurno vrijedi više od kojekakvih poklona za koje su iskeširane stotine maraka.

Vrijeme kupovine jedne ruže ili jednog karanfila kao simboličnog znaka pažnje povodom praznika posvećenog ljepšem polu odavno je prošlo. Tu praksu njeguju tek rijetki.

Ovi drugi utrkuju se ko će kupiti veći buket ili skuplji poklon da bi se o tome pričalo. A ti pokloni koštaju ko svetog Petra kajgana, jer to je “in”.

I nije to samo praksa među parovima.

Tu praksu roditelji su prenijeli na djecu koja o 8. martu i borbi za prava žena još veoma malo ili nimalo znaju.

Učiteljicama se više ne nosi cvijeće, već po željama pojedinih majki kupuje zlatni nakit, markirane torbe i novčanici... Svi oni koji bi predložili samo skroman buket cvijeća kao znak pažnje uglavnom bi bili ismijani u društvu.

Vrijeme kada smo učiteljicama brali ljubičice i visibabe na putu do škole odavno je prošlo. S tim je prošla i prava vrijednost i značaj praznika.

Danas se sve gleda kroz novac i etiketu na poklonu. Karanfil, kupljen kod prodavca koji od jutra stoji na trotoaru i promrzlim rukama bira najljepši da udovolji željama kupca, izgubio je vrijednost u društvu koje sve mjeri markama.

I nije to slučaj samo sa Osmim martom. Nažalost, društvo je na isti način obezvrijedilo i druge praznike, od rođendana do Božića.

Nema više dječjih rođendana u stanu ili dvorištu kuće, ni Božića za skromnom porodičnom trpezom. Sve mora biti ful napucano da fotografije na društvenim mrežama budu top, da bude što više lajkova, da komšiluk ima na čemu da zavidi. Nebitna je suština.

Nju smo ionako izgubili usput utrkujući se ne da više volimo, nego da skuplji poklon kupimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana