Ko jamu kopa...

Veljko Zeljković
Ko jamu kopa...

U SAD planiraju da donesu zakon koji bi omogućio vlastima da zaplijenjenu rusku imovinu prodaju. Iz Moskve je saopšteno da će, ukoliko do toga dođe, adekvatno i recipročno odgovoriti. U Briselu, bar za sada, nisu spremni na jednu takvu opciju pošto je veliki broj evropskih zemalja podijeljen u vezi s tim, ali je postignut konsenzus da se novčana sredstva, odnosno prihodi od kamata od zamrznute ruske imovine presumjere - kao pomoć Ukrajini.

Od početka sukoba u Ukrajini zapadne zemlje - SAD, Kanada i Evropska unija zamrzle su oko 300 milijardi dolara u vlasništvu ruske centralne banke. Najveći dio ovog ruskog novca nalazi se u Evropi, a posebno u Belgiji, gdje se nalazi i depozitar hartija od vrijednosti “Juroklir” (Euroclir), koji kontroliše i upravlja čak 191 milijardom evra vrijednom ruskom državnom imovinom. Kako je nedavno saopšteno, oni su do sada od iste “zaradili” oko pet milijardi evra. Jedan dio ovog “prihoda” Brisel će najvjerovatnije sredinom ove godine, u julu, preusmjeriti kao pomoć na adresu Kijeva. On bi u nekoj budućnosti, navodno, trebalo da posluži i za poslijeratnu obnovu Ukrajine.

Sve ovo otvara mnoga pitanja, o kojima zaslijepljeni zapadni zvaničnici ne misle.  Prvo, da li bi tako nešto, a pogotovo ako bi se išlo sa potpunom zapljenom ove imovine i njenom prodajom - prekršilo međunarodno pravo? Drugo, legalno ili ne, da li bi to bilo geopolitički mudro? Treće, koliko su i sami potezi Brisela mudri, ali i legalni, odnosno predstavljaju kopanje sopstvene rake? I na kraju, pitanje svih pitanja: kako će na sve ovo reagovati ostatak svijeta, odnosno kako bi sve to moglo uticati na globalni finansijski sistem u cjelini i selidbu kapitala?

Ovo je u neku ruku upozorenje i Kini, ali i drugim zemljama koje imaju napete odnose sa SAD da bi i njihova imovina u nekom trenutku mogla biti naredna meta. Ovi potezi su već alarmirali Peking, koji bi u nekom trenutku mogao svoje devizne rezerve da povuče sa zapada i stavi ih na čuvanje u neku od neutralnih zemalja, ali i da se okrene nekim drugim valutama, pored dolara i evra. Ukoliko se ostvari ovaj scenario, to bi u dobroj mjeri potkopalo američku moć, ali i vjerovatno u potpuni sunovrat gurnulo i samu Evropsku uniju.

Brisel će morati da obezbijedi da ne dođe do narušavanja finansijske stabilnosti, jer ako zapadne banke počnu da tuže “Juroklir” zbog gubitka svog novca uloženog u Rusiju, to bi moglo isprazniti njihovu kasu. Ova banka se može pohvaliti sa više od 37 biliona evra u aktivi na čuvanju na globalnom nivou, ali ako ostane bez likvidnosti usred niza tužbi, belgijska centralna banka bi mogla biti primorana da povuče svoju dozvolu, što bi izazvalo veliku globalnu finansijsku krizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana