Kad vrtić postane luksuz

Marijana Miljić Bjelovuk
Kad vrtić postane luksuz

Roditelji mališana koji idu u privatne predškolske ustanove na području grada Banjaluke ogorčeni su i razočarani potezima vlasnika tih vrtića.

Pojedini, odnosno uglavnom većina vlasnika privatnih vrtića, nisu dugo čekali da ubace u petu brzinu sa pisanjem obavještenja roditeljima da će ponovo povećati cijenu. Pisali su ista saopštenja i prošle godine. U više navrata. Nastavili su i na samom početku ove. Kao jedini razlog ovaj put navode rast najniže plate u Srpskoj sa 700 na 900 maraka.

Pa, je li sve vaspitačice u vrtiću rade za minimalac? Najnižu platu? Ako je tako, neka ih je sramota! Ali veća je vjerovatnoća da se iza svega krije bahaćenje privatnika, kojima je sistem u ovoj državi to omogućio. Mogu da rade šta hoće i kako hoće. Štancaju nove cjenovnike kao da su zaposleni u fabrici, na traci. I otvoreno kažu: "To je naša poslovna politika, nemate pravo da se miješate".

Pa, kako se ne miješati? Dokle? Do kada ćutati? Do kada ih pustiti da pustoše ionako opustošeni novčanik većine roditelja ne samo u Banjaluci već u svim lokalnim zajednicama Republike Srpske?

Za dvoje djece, prema najnovijim cjenovnicima, roditelji će mjesečno izdvajati čak 620 maraka! Malo li je? Privatnicima, naravno, nije, ali je roditeljima odavno već previše. Mnogim roditeljima, koji su primorani da šalju djecu u privatne vrtiće, to je više od pola plate. Kako su krenuli pojedinci sa mijenjanjem cjenovnika, uskoro će boravak u većini vrtića koštati 700, 800 maraka, možda čak i više.

Po svemu sudeći, stanovnici najvećeg grada u Srpskoj uskoro će morati dizati i kredite da bi djeca bila sa svojim vršnjacima u vrtiću. Igrala se i učila. Ili, s druge strane, ostaje ona opcija, ispiši dijete iz vrtića i daj otkaz. To će, po svemu sudeći, biti isplativije.

U međuvremenu, gradske vlasti baš briga šta se dešava. Kao i do sada. Niko ni riječi u korist roditelja da kaže. Naravno, zaokupljeni su cirkusom u koji je doveden najveći grad u Srpskoj. Gledaju svoj interes i svojih najbližih. Njihovi klinci nisu sigurno na onoj listi od 2.000 djece koja čekaju mjesto u javnim vrtićima. Naravno da nisu, jer mjesto za njih osigurano je u tim vrtićima, čim su se rodili, odmah su i javni vrtić locirali.

Nerealna, nenormalna i van svakih okvira je razlika u cijeni između javnog i privatnog vrtića. Prema najnovijim najavama, boravak u većini privatnih vrtića mjesečno koštaće 350 maraka. To je cijena za jedno dijete. Da, za jedno. Dok sa druge strane, oni­ kojima se posrećilo da dobiju mjesto u javnom vrtiću i oni koje vedre i oblače Banjalukom za dvoje djece plaćaju 280 maraka.

Razloga za poskupljenje, ne samo vrtića, nego svega u Srpskoj nikada neće nestati. Imali smo inflaciju, sada imamo rast najniže plate, a već se sigurno smišlja neki novi plan za dizanje cijena svega i svačega. Sve će, kako je krenulo, postati luksuz, od vrtića pa do osnovnih životnih namirnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana