Кад вртић постане луксуз

Маријана Миљић Бјеловук
Кад вртић постане луксуз

Родитељи малишана који иду у приватне предшколске установе на подручју града Бањалуке огорчени су и разочарани потезима власника тих вртића.

Поједини, односно углавном већина власника приватних вртића, нису дуго чекали да убаце у пету брзину са писањем обавјештења родитељима да ће поново повећати цијену. Писали су иста саопштења и прошле године. У више наврата. Наставили су и на самом почетку ове. Као једини разлог овај пут наводе раст најниже плате у Српској са 700 на 900 марака.

Па, је ли све васпитачице у вртићу раде за минималац? Најнижу плату? Ако је тако, нека их је срамота! Али већа је вјероватноћа да се иза свега крије бахаћење приватника, којима је систем у овој држави то омогућио. Могу да раде шта хоће и како хоће. Штанцају нове цјеновнике као да су запослени у фабрици, на траци. И отворено кажу: "То је наша пословна политика, немате право да се мијешате".

Па, како се не мијешати? Докле? До када ћутати? До када их пустити да пустоше ионако опустошени новчаник већине родитеља не само у Бањалуци већ у свим локалним заједницама Републике Српске?

За двоје дјеце, према најновијим цјеновницима, родитељи ће мјесечно издвајати чак 620 марака! Мало ли је? Приватницима, наравно, није, али је родитељима одавно већ превише. Многим родитељима, који су приморани да шаљу дјецу у приватне вртиће, то је више од пола плате. Како су кренули појединци са мијењањем цјеновника, ускоро ће боравак у већини вртића коштати 700, 800 марака, можда чак и више.

По свему судећи, становници највећег града у Српској ускоро ће морати дизати и кредите да би дјеца била са својим вршњацима у вртићу. Играла се и учила. Или, с друге стране, остаје она опција, испиши дијете из вртића и дај отказ. То ће, по свему судећи, бити исплативије.

У међувремену, градске власти баш брига шта се дешава. Као и до сада. Нико ни ријечи у корист родитеља да каже. Наравно, заокупљени су циркусом у који је доведен највећи град у Српској. Гледају свој интерес и својих најближих. Њихови клинци нису сигурно на оној листи од 2.000 дјеце која чекају мјесто у јавним вртићима. Наравно да нису, јер мјесто за њих осигурано је у тим вртићима, чим су се родили, одмах су и јавни вртић лоцирали.

Нереална, ненормална и ван сваких оквира је разлика у цијени између јавног и приватног вртића. Према најновијим најавама, боравак у већини приватних вртића мјесечно коштаће 350 марака. То је цијена за једно дијете. Да, за једно. Док са друге стране, они­ којима се посрећило да добију мјесто у јавном вртићу и они које ведре и облаче Бањалуком за двоје дјеце плаћају 280 марака.

Разлога за поскупљење, не само вртића, него свега у Српској никада неће нестати. Имали смо инфлацију, сада имамо раст најниже плате, а већ се сигурно смишља неки нови план за дизање цијена свега и свачега. Све ће, како је кренуло, постати луксуз, од вртића па до основних животних намирница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана